Estudiants

El Govern impulsa una campanya per animar l'estudiantat universitari a vacunar-se abans de l'inici de curs

query_builder   11 agost 2021 09:53

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa una campanya per animar l'estudiantat universitari a vacunar-se abans de l'inici de curs

  • L’objectiu és augmentar el percentatge de població universitària vacunada per tal de garantir la màxima presencialitat als campus
  • 1 de cada 2 joves menors de 29 anys ja porta una dosi de la vacuna
  • També s’ha prioritzat la vacunació de l’alumnat que participa en programes d’estudi a l’estranger

El Govern ha iniciat una campanya entre l’estudiantat universitari animant-lo a vacunar-se contra la Covid-19 per tal d’augmentar el percentatge de població jove que disposi de la pauta completa de cara a l’inici del pròxim curs 2021-2022 i garantir així la màxima presencialitat als campus catalans, fixada enguany fins al 70 %, segons el Pla sectorial aprovat pel PROCICAT.

El Departament de Recerca i Universitats, en suport a la campanya ja en marxa del Departament de Salut, difon en els perfils de les xarxes socials adreçades a l’estudiantat universitari (@universitatscat) tota la informació necessària perquè demanin cita aquestes vacances d’estiu per vacunar-se. 

El procés de vacunació per al col·lectiu de joves és exactament el mateix que per la resta de la ciutadania. Mitjançant el web vacunacovidsalut.cat es pot demanar dia, hora i lloc per vacunar-se i fer-ho en qualsevol dels punts habilitats. Durant aquest mes d’agost, també és possible vacunar-se sense cita prèvia, en punts de vacunació habilitats arreu del país. Aquests centres de vacunació es poden consultar a la web: https://canalsalut.gencat.cat/vacuna-sense-cita . A més, en el cas que sigui necessari, serà possible rebre la segona dosi en  4-5 punts establerts arreu del territori. De totes maneres, per contribuir al bon funcionament i organització dels punts de vacunació, ja que és una tasca molt complexa, es recomana que la segona dosi de la vacuna s’administri en el mateix lloc on s’ha posat la primera. Actualment, als joves de 16 a 29 anys se’ls està administrant la vacuna de Pfizer/BioNTech-Comirnaty o de Moderna/Lonza-Spikevax.

Des del passat 6 de juliol, quan es va obrir la convocatòria d’aquesta franja d’edat, i fins al 6 d’agost, 1 de cada 2 joves d’entre 20 i 29 anys ja porta com a mínim una dosi de la vacuna i un 20,8 % la pauta completa. Pel que fa als joves d’entre 16 i 19 anys, les xifres són molt similars: 54,3 % amb primera dosi i 18,7 % ja tenen la pauta completa de vacunació.

Des del Departament de Salut es remarca la importància que aquest col·lectiu més jove arribi a les aules amb la pauta completa de vacunació. És fonamental la implicació d’aquesta franja d’edat, d’entre 16 i 29 anys, per tal d’arribar a la immunitat de grup, minimitzar els efectes de la pandèmia i iniciar el curs acadèmic amb més seguretat.

En el cas del curs universitari, el campus catalans podran començar els curs acadèmic 2021-2022 amb un màxim del 70% de presencialitat de l’aforament autoritzat en els espais on es duguin a terme les activitats docents. Comptant que el context epidemiològic sigui favorable, les pràctiques i les avaluacions continuaran sent presencials i, per primera vegada, des de l’inici de la crisi sanitària, el grau de presencialitat en les classes teòriques serà clarament superior a la modalitat virtual. El Pla sectorial aprovat pel PROCICAT s’aplica a totes les universitats, centres adscrits, escoles de negoci i altres centres d’educació superior universitària que desenvolupen la seva activitat a Catalunya.

Vacunació de l’alumnat del programa Erasmus+

Els alumnes que properament comencin estades a l’estranger amb el programa Erasmus+ es poden trobar que els països d’acollida els demanin un certificat de vacunació contra la Covid-19. Per aquest motiu, ja es va establir  que aquest col·lectiu pogués rebre la vacuna abans que s’obrís el període de vacunació corresponent a la seva franja d’edat. Així, els estudiants que durant els mesos d’estiu tenien previst traslladar-se a altres països, on requereixin un certificat de vacunació, s’han pogut adreçar al seu centre d’atenció primària per vacunar-se abans d’emprendre el viatge amb la documentació acreditativa del programa. En aquest moment que la vacunació està oberta per a totes les edats a partir de 12 anys, poden demanar cita a qualsevol punt de vacunació.