El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Jordi Bort, presidirà dilluns,18 de novembre, al Palau de la Generalitat, la Diada del Vi Novell 2013.
La Diada del Vi Novell és un homenatge a la tradició vitivinícola, una rebuda al vi nou, que donarà les primeres notes de com seran els vins de l’anyada. Al mateix temps, aquesta Diada serveix per promocionar un producte que és considerat aliment de la dieta mediterrània i per posicionar-ne el consum, de manera adequada, en la vida social.
Aquesta Diada del Vi Novell se celebra a Catalunya l’11 de novembre, per sant Martí, i recull la tradicional espinjolada de la bóta, el primer tast del vi novell i la pujada de la branca de pi per una colla castellera al balcó del Palau de la Generalitat, com a símbol de la nova anyada. Enguany, la colla castellera encarregada de pujar la branca de pi serà la dels Castellers de la Sagrada Família.
El president de l’Academia de Sumillería Española, Juan Muñoz, serà l’encarregat de pronunciar el pregó de la Diada del Vi Novell 2013.
A més, la periodista i sumiller Meritxell Falgueras i l’actor de sèries com 'Gran Hotel' a Antena 3 o 'Gran Nord' a TV3, Roger Coma, seran els encarregats d’espinjolar la bóta de vi novell (blanc i negre) per fer rajar el primer vi i tastar-lo. L’acte serà conduït per Anna Boadas, periodista i presentadora del programa de TV3 “Divendres”.
L’INCAVI, com a organisme dedicat a la tutela i promoció d’aquest sector, organitza aquesta Diada i convoca tots els cellers elaboradors de vi novell, les associacions que hi ha a l’entorn del vi i restauradors i periodistes amb un únic objectiu: promocionar i difondre el coneixement sobre els vins nous del nostre país.
L’acte finalitzarà amb el lliurament, per part dels Mestres Cellerers de Catalunya, del Memorial Grimi a la periodista gastronòmica de TV-3, Tana Collados; i amb una degustació dels vins novells de les empreses participants.
Empreses que hi participen
CELLER
|
DO
|
ALTA ALELLA
|
Alella
|
JOAQUIM BATLLE
|
Alella
|
HOSPITAL SANT JOAN BAPTISTA DE SITGES
|
Catalunya
|
TORRES
|
Catalunya
|
MAS FORASTER
|
Conca de Barberà
|
VINÍCOLA DE SARRAL
|
Conca de Barberà
|
LA GRAVERA
|
Costers del Segre
|
CASTELL DEL REMEI
|
Costers del Segre
|
MAS RAMONEDA
|
Costers del Segre
|
CÉRVOLES
|
Costers del Segre
|
TROBAT
|
Empordà
|
CEDÓ ANGUERA
|
Montsant
|
CELLER EL MASROIG
|
Montsant
|
CELLER AIBAR
|
Montsant
|
ALBET I NOYA
|
Penedès
|
GRAMONA
|
Penedès
|
COVIDES
|
Penedès
|
TORELLÓ
|
Penedès
|
SUMARROCA
|
Penedès
|
CELLER PASANAU
|
Priorat
|
MAS VICENÇ
|
Tarragona
|
AGRÍCOLA SANT JOSEP DE BOT
|
Terra Alta
|
CATERRA DE LA POBLA DE MASSALUCA
|
Terra Ata
|
LA BOTERA DE BATEA
|
Terra Alta
|
COOPERATIVA DE BATEA
|
Terra Alta
|
Els periodistes interessats a assistir a l’acte s’hauran d’acreditar per poder entrar al Palau de la Generalitat. Ho podran fer a partir de les 16.30 hores entrant pel carrer de Sant Honorat