Acte de reconeixement de l'Institut d'Estudis Aranesi com a acadèmia i autoritat lingüística a Catalunya de l'occità, aranès a l'Aran

query_builder   1 abril 2014 13:55

event_note Nota de premsa

Acte de reconeixement de l'Institut d'Estudis Aranesi com a acadèmia i autoritat lingüística a Catalunya de l'occità, aranès a l'Aran

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el conseller de Justícia, Germà Gordó, intervindran demà dimecres, 2 d’abril, a l’acte de reconeixement de l’Institut d’Estudis Aranesi com a acadèmia i autoritat lingüística a Catalunya de l’occità, aranès a l’Aran. L’acte, que estarà presidit pel síndic d’Aran, Carlos Barrera, tindrà lloc a les 12.30 hores al Conselh Generau d’Aran.
 
El passat mes de gener el Govern de la Generalitat de Catalunya, tal com preveu la Llei de l’occità, aranès a l’Aran, de l’any 2010, va aprovar el decret pel qual s’atorga a l’Institut d’Estudi Aranesi el caràcter d’acadèmia i d’autoritat lingüística de l’occità, aranès a l’Aran. 
 
L’objecte de l’Institut d’Estudis Aranesi és l’alta investigació i estudi de l’aranès i l’establiment dels criteris de normativa, d’acord amb els principis de la Gramàtica occitana de Loís Alibèrt i les Normes ortogràfiques de l’aranès, com a part integrant de l’espai lingüístic i cultural occità. Així mateix, ha de col·laborar amb entitats acadèmiques, de recerca o culturals reconegudes per les institucions públiques de l’espai occità, en l’establiment de la normativa lingüística per al conjunt de la llengua occitana.
 
Amb l’aprovació del decret, l’Institut d’Estudis Aranesi es converteix en el primer organisme de l’occità que té rang acadèmic. Així mateix, el decret investeix l’Institut com a autoritat per a l’assessorament a Catalunya en matèria de llengua occitana, aranès a l’Aran, per a les administracions públiques i els organismes que en depenen, per als centres d’ensenyament públics i privats i per als mitjans de comunicació de titularitat pública.