El conseller Mascarell inaugura divendres la jornada "Confiscació dels arxius catalans. 'Els papers de Salamanca': una reparació pendent"

query_builder   12 juny 2014 13:46

event_note Nota de premsa

El conseller Mascarell inaugura divendres la jornada "Confiscació dels arxius catalans. 'Els papers de Salamanca': una reparació pendent"

  • Diversos experts exposaran la finalitat repressiva de la confiscació i l’estat actual en què es troba la reclamació de retorn de la documentació i arxius espoliats
  • La jornada ha estat organitzada pel Memorial Democràtic amb motiu del 75è aniversari de la confiscació
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, acompanyat del director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, inaugurarà el proper divendres 13 de juny la jornada “Confiscació dels arxius catalans. ‘Els papers de Salamanca’: una reparació pendent”, organitzada pel Memorial Democràtic amb motiu del 75è aniversari de la confiscació per part de les tropes franquistes dels fons documentals, biblioteques i d’altres béns personals de molts ciutadans, de diversos ajuntaments i de la Generalitat de Catalunya. Aquests fons són coneguts com els “papers de Salamanca” i van ser objecte d’espoli coincidint amb l’ocupació militar de Catalunya i els següents mesos, fins el juny de 1939. Tindrà lloc al Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona el 13 de juny, i és de lliure accés (aforament limitat; inscripció prèvia a memorialdemocratic@gencat.cat o bé al 936 347 374). La cloenda de la jornada anirà càrrec del secretari general del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Lluís Bertran.
 
Els objectius de la jornada són explicar quan i com es va produir l’espoliació dels arxius catalans, a qui va afectar, quina finalitat repressiva va tenir i com va acabar derivant en el major arxiu documental de la Guerra Civil. També es tractarà la reivindicació del retorn a Catalunya de la documentació i la demanda de reparació i restitució. Aquesta iniciativa s’emmarca en els eixos de veritat, justícia i reparació establerts per l’ONU i que serveixen de guia d’actuació al Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.
 
Les conferències aniran a càrrec del director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, Joan Pluma; el portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes; el director de l’Arxiu Nacional de Catalunya, Josep Maria Sans Travé; el director de Patrimoni, Museus i Arxius  de l’Ajuntament de Barcelona, Josep Lluís Alay; l’alcalde de Sort, Llàtzer Sibís; el president del Centre Autonomista de Dependents del Comerç i la Indústria (CADCI), Josep Maria Andreu; Odina Capó, particular; el coordinador nacional de l’Arxiu Històric de la Policia Nacional de Guatemala, Gustavo Meroño, i el president de la Fundació Cultura de Pau, Federico Mayor Zaragoza. Clouran la jornada el secretari general de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya, Lluís Bertran i Saura, i el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn.
 

09:00|El conseller Mascarell inaugura la jornada "Confiscació dels arxius catalans. 'Els papers de Salamanca': una reparació pendent" .Sala Martí l'Humà del Museu d'Història de Barcelona (pl. del Rei, 1)|Barcelona (Barcelonès)

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, acompanyat del director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, inaugurarà la jornada “Confiscació dels arxius catalans. ‘Els papers de Salamanca’: una reparació pendent”, organitzada pel Memorial Democràtic. La cloenda de la jornada anirà càrrec del secretari general del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Lluís Bertran.