La Setmana de la Ciència 2019 s'inaugura demà al Parlament amb una conversa sobre les fronteres de la ciència

query_builder   7 novembre 2019 12:52

event_note Nota de premsa

La Setmana de la Ciència 2019 s'inaugura demà al Parlament amb una conversa sobre les fronteres de la ciència

La SC’19 programa prop de 400 activitats entre xerrades, exposicions i jornades de portes obertes a centres de recerca del 8 al 17 de novembre

L’edició d’enguany centra l’interès en la commemoració de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics i en les figures de Ramon Margalef, Narcís Monturiol, Margaret Hamilton i Leonardo da Vinci

SC19CAT

La 24à edició de la Setmana de la Ciència a Catalunya 2019 (SC’19) s’inaugura oficialment demà al Parlament de Catalunya en un acte amb la participació del president del Parlament, Roger Torrent; el director general de Recerca, Joan Gómez Pallarès, i el director general de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), Jordi Portabella.

La inauguració de la SC’19 prosseguirà amb una conversa sobre les fronteres de la ciència a càrrec de la professora ICREA de l’Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB) i Premi Nacional de Recerca 2018, Licia Verde, i del director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), Ignasi Ribas.

L’esdeveniment de divulgació del coneixement científic i tecnològic arreu de Catalunya se celebra enguany entre el 8 i el 17 de novembre. La programació de la SC’19 inclou més de 400 activitats al llarg de tot el territori català, entre les quals es compten conferències i taules rodones, jornades de portes obertes a centres de recerca i museus, cursos/tallers i exposicions, accessibles gratuïtament per a tots els públics.

L’agenda d’actes té un dels seus temes centrals en la commemoració de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics. Altres focus d’interès en la programació de la SC’19 són l’ecòleg Ramon Margalef, de qui es commemora el centenari del naixement; l’enginyer i inventor Narcís Monturiol, amb motiu del bicentenari del seu naixement; la informàtica Margaret Hamilton, líder del desenvolupament del programari de navegació del Programa Espacial Apollo, en el 50è aniversari de l’arribada de l’home a la Lluna, i l’humanista Leonardo da Vinci, amb motiu dels 500 anys de la seva mort.

La Setmana de la Ciència està organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) amb el suport del Departament d’Empresa i Coneixement, a través de la Secretaria d’Universitats i Recerca. L’esdeveniment també compta amb  la col·laboració de “la Caixa”, Amgen i la Fundació Banc Sabadell. Així mateix, l’SC’19 rep el suport de nombroses institucions i entitats del sistema català de recerca i innovació, com ara les 12 universitats de Catalunya: UB, UAB, UPC, UPF, UdG, UdL, URV, UOC, URL, UVic-UCC, UIC i UAO. També disposa del suport de l’Institut d'Estudis Catalans, el Consell Superior d'Investigacions Científiques, l’Institut de Cultura de Barcelona, l’Associació Catalana de Comunicació Científica, la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

El programa complert de les activitats de la SC’19 està disponible al web https://setmanaciencia.fundaciorecerca.cat.

Monòlegs de ciència

Un dels actes centrals de la Setmana, impulsat des de l’FCRi, és el concurs “Els monòlegs del Club de la Ciència”, la final del qual es portarà a terme divendres 15 de novembre (Casal Transformadors, c/Ausiàs March, 60, Barcelona, 18.30 hores).

Coordinat pels monologuistes professionals de Big Van Ciència, la iniciativa vol promoure la comunicació de la ciència en català de manera sintètica, amena i entenedora, mitjançant monòlegs inèdits de tres minuts sobre temes científics i/o tecnològics, fets per estudiants i professionals de la recerca i la tecnologia.

El primer premi estarà dotat amb 1.000 euros i la possibilitat de participar en tres actuacions del grup Big Van Ciència durant 2020; el segon, amb 600 euros i el tercer, amb 400 euros.

Instagram i “Passaport Científic”

Enguany es convoca la cinquena edició del concurs fotogràfic de la Setmana de la Ciència a través d’Instagram, obert al púbic que participi a qualsevol de les activitats programades. Les imatges han de ser inèdites i s’ha de fer servir el hashtag #SC19CAT i l’etiqueta @fundaciorecerca a la foto. La persona guanyadora rebrà com a premi una impressora fotogràfica Sprocket d’HP, empresa patrocinadora del concurs.

Els actes de l’SC’19 també porten altres premis amb la campanya “Passaport Científic”, patrocinada per Casio i Abacus. Les persones participants a la Setmana de la Ciència que assisteixin a un mínim de dues activitats incloses a la campanya participaran al sorteig de 10 lots de regals (calculadores científiques, jocs de temàtica científica, llibres i entrades a museus).

Tallers “A la recerca del món”

L’edició 2019 donarà continuïtat per segon any consecutiu a l’activitat de divulgació científica “A la recerca del món”, organitzada per la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’un camí de descoberta mitjançant quatre tallers científics per apropar la ciència a l’entorn educatiu i familiar, experimentar el mètode científic i, alhora, fer visible la recerca que es fa a Catalunya i fomentar les vocacions científiques.

Els tallers es duran a terme en escoles rurals durant la setmana de l’SC’19 i els dos caps de setmana a les localitats de Barruera (Alta Ribagorça), Cornudella de Montsant (Priorat), Sant Antoni de Vilamajor (Vallès Oriental) i Guissona (Segarra). Els quatre tallers experimentals de foment de la ciència són: Columna multicolor (sobre física i la figura de Narcís Monturiol) i ; Fòsfor, regulador de la vida (biologia, i la seva passió per comprendre la natura de Ramon Margalef i); Sòls espumosos (química i geologia), i La lluna ens espera (sobre tecnologia i el paper de Margaret Hamilton qui va liderar el desenvolupament del programari de navegació).

10:00|Inauguració de la Setmana de la Ciència a Catalunya 2019. Parlament de Catalunya (Parc de la Ciutadella, s/n)|Barcelona (Barcelonès)

El director general de Recerca, Joan Gómez Pallarès, i el director general de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), Jordi Portabella, participaran en la inauguració oficial de la 24a edició de la Setmana de la Ciència a Catalunya 2019 (SC’19), presidida pel president del Parlament, Rogert Torrent.