Treball, Afers Socials i Famílies organitza una jornada sobre xarxes de proximitat per detectar i prevenir situacions de vulnerabilitat social

En el decurs de la trobada es presentaran experiències d'èxit orientades a combatre les situacions de risc social i a millorar les relacions interpersonals i interculturals

query_builder   27 novembre 2019 13:01

event_note Nota de premsa

Treball, Afers Socials i Famílies organitza una jornada sobre xarxes de proximitat per detectar i prevenir situacions de vulnerabilitat social

En el decurs de la trobada es presentaran experiències d'èxit orientades a combatre les situacions de risc social i a millorar les relacions interpersonals i interculturals

Sota el títol “Teixint xarxes de proximitat”, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha convocat aquest dijous una jornada per afavorir l’intercanvi i la interrelació institucional per al foment de xarxes comunitàries. Alhora es vol potenciar el coneixement i la transferibilitat d’experiències d’èxit de diversos territoris.

La jornada se celebrarà a la Casa del Mar de Barcelona (c. Albareda, 1-13) a partir de les 10h. Mitjançant aquesta trobada, la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària vol donar a conèixer als ens locals de Catalunya alguns projectes d’èxit que promouen la creació de xarxes de proximitat, que potencien la detecció i la prevenció de situacions de vulnerabilitat social i que milloren les relacions interpersonals i interculturals.

Es tracta d’iniciatives reeixides que treballen des de diverses perspectives en la prevenció per la millora de la qualitat de vida de les persones a partir del seu apoderament. En aquest sentit, el Departament vol donar visibilitat a alguns dels projectes d’èxit que s’estan implementant en diferents territoris i que, malgrat tenir metodologies, objectius i continguts diferenciats, comparteixen la voluntat de generar xarxes de proximitat al territori i donar resposta a les necessitats que es detecten.

Els projectes que es presentaran, alguns dels quals compten amb la col·laboració del Departament, seran:

  • Règies de Quartier, que implica la ciutadania en la millora del seu entorn a França i respon a les necessitats no cobertes.
  • Voisin Malin, que millora les necessitats socials a França a través d'una xarxa d’habitants que generen una dinàmica als barris populars.
  • A-Porta, que aprofita la capacitat d’iniciativa del veïnat en benefici del seu barri.
  • La Troca. Escola Comunitària de Formació Permanent de persones adultes innovadora i transformadora al barri de Sants.
  • Actua, que ofereix funcions de promoció, acompanyament i dinamització, i també de centre de recursos per a projectes locals, tant per veïnat i associacions, com per administracions locals i empreses del Baix Solsonès.
  • El Servei de Suport i Assessorament a les juntes d’escala i mediació de conflictes comunitaris, que acompanya en el procés de canvi del funcionament de l’organització de les escales i en la resolució de conflictes a totes les escales del barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs.
  • Radars, que aborda la solitud no volguda de les persones grans involucrant-hi tota la comunitat, i creant una xarxa sensible i respectuosa que fomenta la vida col·lectiva.
  • Esfera Jove, que promou la consciència crítica i emprenedora dels joves i fomenta el compromís i l’impuls de propostes d’acció social liderades i autogestionades al barri de Marianao de Sant Boi de Llobregat.

El director general d’Acció Cívica i Comunitària, Bernat Valls, inaugurarà la jornada, que també comptarà amb la intervenció de la directora general de Serveis Socials, Meritxell Benedí. La cloenda serà a càrrec del secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies.

Podeu consultar el programa de la jornada aquí: https://bit.ly/2pUfWuD

10:00|Jornada: Teixint xarxes de proximitat. Casa del Mar ( c. Albareda, 1-13)|Barcelona (Barcelonès)

El director general d'Acció Cívica i Comunitària, Bernat Valls, inaugurarà la jornada "Teixint xarxes de proximitat". La cloenda serà a càrrec del secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies. També hi intervindrà la directora general de Serveis Socials, Meritxell Benedí.