Nou cicle de debats a l'Espai Catalunya Europa

Comença a Brussel·les un nou cicle de debats organitzat pel Centre d'Estudis de Temes Contemporanis i la Delegació del Govern davant la Unió Europea

'Feminisme a l'avantguarda d'Europa' serà el títol de la primera jornada que tindrà lloc demà dijous 6 de febrer

query_builder   5 febrer 2020 15:16

event_note Nota de premsa

Nou cicle de debats a l'Espai Catalunya Europa

Comença a Brussel·les un nou cicle de debats organitzat pel Centre d'Estudis de Temes Contemporanis i la Delegació del Govern davant la Unió Europea

'Feminisme a l'avantguarda d'Europa' serà el títol de la primera jornada que tindrà lloc demà dijous 6 de febrer

L’objectiu és dialogar amb experts sobre diverses temàtiques rellevants per a Catalunya i la Unió Europea com el feminisme, la intel·ligència artificial o els objectius del desenvolupament sostenible.

Demà dijous, 6 de febrer, a les 12 del migdia, comença un nou cicle de debats organitzat pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis i la Delegació del Govern davant la Unió Europea.

Amb el títol 'Feminisme a l'avantguarda d'Europa', el primer debat, que tindrà lloc a l’Espai Catalunya Europa (Rue de la Loi / Wetstraat, 227) de Brussel·les, consistirà en una conversa sobre feminisme entre Tània Verge, professora de la Universitat Pompeu Fabra, i Amanda Rohde, Senior Programme Manager a Friends of Europe. La sessió serà moderada per la periodista del diari europeu EUobserver, Elena Sánchez.

L’obertura del debat anirà a càrrec de la delegada del Govern davant la UE, Meritxell Serret, i el director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, Pere Almeda. Finalment, la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Laura Martínez, clourà la sessió.

La jornada, que serà en anglès, es podrà seguir en directe a través del compte de twitter de la Delegació del Govern davant la UE (@Catalonia_EU).

En cas de voler cobrir el debat, fa falta acreditar-se abans del dijous 6 de febrer a les 10 h enviant un correu electrònic a mparramonv@gencat.cat.


MÉS INFORMACIÓ SOBRE LA JORNADA

El feminisme, com a moviment social i polític, però també com a corrent de pensament per a l’emancipació de les dones, està transformant les societats arreu. Ja sigui des de la lluita contra el patriarcat o proposant nous models socials i econòmics, el feminisme és avui un discurs plural i transversal que obre i amplia el debat democràtic i posa en qüestió els fonaments de l’estructura social i política.

El pensament i el discurs feminista ha crescut radicalment en termes de visibilitat en els darrers anys i les seves veus han esdevingut globals i molt plurals. La gent percep el moviment “Me too” i les mobilitzacions a Espanya del 8 de març del 2018 i 2019 com l’aparició de la quarta era del feminisme, un moviment d’àmbit mundial que atrau tota l’atenció i condiciona l’agenda global.

IDEES, la revista del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, ha dedicat els seu número 47 a Feminisme(s), a l’avantguarda de la lluita democràtica per nous drets. En l’ambiciós esforç per comprendre l’esperit d’aquesta nova dimensió del feminisme, el Centre d’Estudis de Temes Contemporanis i la Delegació del Govern de Catalunya davant la Unió Europea volen ara explorar el seu impacte a Europa i a la UE.

Està el feminisme marcant l’agenda de la UE? Com pot la UE promoure el discurs feminista globalment? Quines mesures ha d’adoptar la UE per assolir una participació i representació igualitàries? Les ponents abordaran aquestes qüestions a través d’un debat que és ara especialment oportú, poc després que la primera dona presidenta de la Comissió Europea hagi pres possessió del seu càrrec.

Programa

  • 12 h - Inscripcions i dinar
  • 12.30 h - Inici amb la intervenció de la delegada del Govern davant la UE, Meritxell Serret, i el director del Centre d'Estudis de Temes Contemporanis, Pere Almeda
  • 12.45 h - Diàleg entre Amandha Rohde, Senior Programme Manager a Friends of Europe, i Tània Verge, professora a la Universitat Pompeu Fabra. La periodista del diari digital EU observer, Elena Sánchez, moderarà la conversa
  • 13.45 h - Cloenda amb la intervenció de la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Laura Martínez