L'Institut Ramon Muntaner coordina l'Encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans

query_builder   14 gener 2022 14:45

event_note Nota de premsa

L'Institut Ramon Muntaner coordina l'Encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans

  • El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre i la directora territorial de Cultura participen en l'encesa simultània als municipis d'Alcanar, Amposta i la Ràpita.
El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó, participa aquest dissabte, 15 de gener, a les 18.00 hores, en l'acte de l'Encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pel Drets Humans, que tindrà lloc a la Ràpita.

Enguany, l'Institut Ramon Muntaner (IRMU) amb diverses entitats i corporacions municipals participa en aquest projecte, impulsat pel Consell Insular de Malloca, en el qual hi participen diversos països de l'arc mediterrani. A Catalunya s'hi han sumat 7 municipis al projecte aquest 2022, dels quals 3 de les Terres de l'Ebre: Alcanar, Amposta i la Ràpita, que duen a terme actes simultanis a les 12.45 h i a les 18.00 hores a les seves torres.

En concret, Albert Salvadó, juntament amb l'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, participa en l'acte d'Encesa de la Torre de la Guardiola 'la Torreta', que comptarà amb la lectura del Manifest escrit enguany per Maria del Mar Bonet i l'encesa de llum i foc a càrrec dels 'Diabmonis la Ràpita'. 
Al mateix temps, a les 18.00 h, la directora territoral de Cultura de les Terres de l'Ebre, Victòria Almuni, participa en l'acte d'Encesa a la Torre del carrer Nou d'Alcanar, juntament amb l'alcalde del municipi, Joan Roig.  Prèviament, a les 12.45 hores, Victòria Almuni assisteix a l'Encesa amb fum de la Torre de Carrova, juntament amb l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs.

L'acte recrea la comunició visual (al matí amb fum i a la tarda amb llum i foc) que tenia lloc entre torre de guaita, essencials com a recurs d'autodefensa. La majora de torres de guaita, construïdes entre els segles XIV i XVI, estaven situades en llocs elevats i amb bona visibilitat per poder vigilar el mar i poder avisar de qualsevol sospita d'amenaça. Així, l'objectiu d'aquest projecte simultani als països de l'arc mediterrani actualment és doble: d'una banda, sensibilitzar la població sobre la situació que viu el Mediterrani avui dia, on moltes persones que es veuen obligades a abandonar casa seva hi perden la vida cada any. I, de l'altra, permet reivindicar i posar en valor el patrimoni històric i cultural de torres, talaies, talaiots i fortificacions presents al conjunt dels territoris de parla catalana.

Les torres que coordina en aquest edició de l'Encesa l'IRMU són: la Torre de Can Ratés de Santa Susanna; la Torre d'en Nadal de Vilassar de Mar; la Torre de la Masia Can Roca de Baix de Castelldefels; la Torre de la Carrova d'Amposta; la Torre de la Guardiola de la Ràpita; la Torre del carrer Nou d'Alcanar; la Torre del Castell d'Orrit; la Torre del Castell d'Areny d'Areny de Noguera (Aragó) i la Torre del Castell de Moraira i Torre del Cap d'Or de Teulada (País Valencià).

18:00|Encesa de torres de la Mediterrània pels Drets Humans. Torre de la Guardiola "la Torreta". Camí de la Guardiola, s/n|Sant Carles de la Ràpita (Montsià)

El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó, participa en l'acte d'encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans, que inclou la lectura del manifest escrit per Mari del Mar Bonet i l'encesa de foc i llum a càrrec dels Diabmonis la Ràpita. L'acompanyarà l'alcalde del municipi, Josep Caparrós.