El Govern de la Generalitat commemora els cent cinquanta anys del naixement de la primera alcaldessa de Catalunya, Nativitat Yarza Planas

query_builder   14 març 2022 14:34

event_note Nota de premsa

El Govern de la Generalitat commemora els cent cinquanta anys del naixement de la primera alcaldessa de Catalunya, Nativitat Yarza Planas

La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Meritxell Benedí Altés; la comissària de l’any Nativitat Yarza Planas, Carme Porta i Abad i la diputada d’ ERC del Parlament de Catalunya, Raquel Sans i Guerra, presentaran, dimecres 16 de març, els actes de commemoració de l’any Nativitat Yarza Planas.

El Govern de la Generalitat, d’entre els reconeixements oficials per al 2022, va acordar commemorar oficialment els cent cinquanta anys del naixement de Nativitat Yarza Planas, la primera alcaldessa elegida democràticament a Catalunya.

L’Institut Català de les Dones, organisme del Govern de la Generalitat de Catalunya, adscrit al Departament d'Igualtat i Feminismes, que dissenya, impulsa, coordina i avalua les polítiques per a l'equitat de gènere, impulsa els actes de commemoració d’una política que va fer importants aportacions a la lluita pels drets de les dones, la laïcitat i les lluites socials. 

La commemoració gira entorn els eixos:

  • República, democràcia, laïcisme, llibertat i solidaritat
  • La invisibilització de les dones en la historia
  • Evolució i importància de l’educació

Nativitat Yarza Planas (Valladolid, Castella, 24 de desembre de 1872 -Tolosa, Llenguadoc, 16 de febrer de 1960), va ser mestra, alcaldessa, republicana, antifeixista, laicista i miliciana. Va estudiar magisteri i començà la seva carrera de mestra a Santa Margarida de Montbui l’any 1906. Va exercir de mestra a diferents poblacions de Catalunya.

Nativitat Yarza Planas va ser militant del Partit Republicà Radical Socialista. Va esdevenir alcaldessa de Bellprat el 14 de gener del 1934 encapçalant la llista d’Esquerra Republicana de Catalunya al municipi. Era el primer cop que una força d’esquerres guanyava al municipi. Fou alcaldessa fins que va ser substituïda  per disposició militar després dels fets d’octubre.

Nota per als mitjans: per cobrir informativament l’acte cal acreditar-se a icd.comunicacio@gencat.cat.

12:00|Presentació de l'any Nativitat Yarza Planas. Institut Verdaguer - Parc de la Ciutadella, |Barcelona (Barcelonès)

La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Mertixell Benedí Altés; la comissària de l’any Nativitat Yarza Planas, Carme Porta i Abad, i la diputada d’ ERC del Parlament de Catalunya, Raquel Sans i Guerra, presentaran els actes de commemoració de l’any Nativitat Yarza Planas. El Govern de la Generalitat, d’entre els reconeixements oficials per al 2022, va acordar commemorar oficialment els cent cinquanta anys del naixement de Natividad Yarza Planas, la primera alcaldessa elegida democràticament a Catalunya.