El proper dimecres, 18 de maig de 2022 a les 19.00h, la delegada del Govern a Madrid, Ester Capella, presentarà la quarta i última sessió del cicle Diàlegs sobre la repressió franquista a Catalunya. Una aproximació compartida, titulada La repressió franquista a Catalunya i a Euskadi.

Aquest cicle, organitzat per la delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Madrid, està coordinat i moderat per Joaquim Nadal, catedràtic emèrit d’Història Contemporània i director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural. Té com a objectiu una aproximació a la dimensió múltiple de la repressió durant la dictadura franquista com a sistema de control social i de liquidació de l’oposició.

Catalunya i Euskadi es van caracteritzar durant la República per la singularitat de disposar d’un Estatut d’Autonomia. La participació de les forces alemanyes i italianes al costat de l’exèrcit franquista va convertir aquests dos territoris en un laboratori de la repressió de la població civil amb els bombardejos de l’aviació. Gernika i Barcelona adquireixen una dimensió simbòlica i tràgica del destí de dos pobles reprimits pel franquisme.

Antoni Batista. Doctor en Ciències de la Comunicació. Professor universitari, periodista i músic. Trajectòria periodística i acadèmica sobre la repressió franquista, els moviments socials antifranquistes, la lluita contra la dictadura i, especialment, sobre el conflicte al País Basc i ETA. Col·labora amb el diari ARA, el Diari de Tarragona i la revista Sàpiens.

Gorka Landaburu. Periodista nascut a França, fill de Francisco Javier Landaburu, vicelehendakari del Govern Basc durant l’exili a París. Expresident i director de Cambio16. S’ha distingit per la seva oposició a la dictadura franquista i al terrorisme d’ETA, que va atemptar contra ell l’any 2001. ​Vocal de la Fundació de Víctimes del Terrorisme.  Exmembre de Gesto por la Paz.

Joaquim Nadal i Farreras. Doctor en Història per la Universitat de Barcelona. Catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona des de 1987, i de la Universitat de Girona des de 1992. Actualment, des de l’any 2013, dirigeix l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC). Llibres publicats recentment: Girona,1939: porta de l’exili (L’Avenç, 2021) i Noms d’una vida (Pagès editors, 2021).    

19:00|Cicle diàlegs: 'La repressió franquista a Catalunya i a Euskadi'. Centre Cultural-Llibreria Blanquerna. Delegació del Govern a Madrid ( c. Alcalá, 44)|Madrid (Madrid)

  Emissió en directe

La delegada del Govern a Madrid, Ester Capella, presentarà la 4a i última sessió del cicle diàlegs: La repressió franquista a Catalunya i a Euskadi. Hi intervindran: Antoni Batista, Gorka Landaburu i modera Joaquim Nadal.