El pròxim 24 de juliol, s’anellaran 400 polls de flamencs al Parc Natural del Delta de l’Ebre. Més de 200 tècnics i voluntaris participaran en l’anellament, que començarà al voltant de les quatre de la matinada amb el desplaçament en caravana fins al punt de l’anellament. També hi assistirà la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas.

Als polls, se’ls col·locaran dues anelles: una de metàl·lica i una altra blanca de PVC amb un codi alfanumèric. Aquesta última permet identificar l’exemplar a distància i conèixer els moviments a gran escala de cada individu anellat.

L’anellament de flamencs, suspès els dos darrers anys a causa de la pandèmia, està coordinat internacionalment pel Greater Flamingo Network i dona suport als diferents estudis científics sobre aquesta espècie. Aquests estudis són del tot necessaris per a la conservació del flamenc a escala global.

Fins ara, s’han anellat uns 4.370 flamencs al delta, dels quals s’han obtingut més de 24.000 observacions des de l’estuari del Sena fins al Senegal, i des de Portugal fins a Israel.

Enguany, s’han reproduït 1.861 parelles de flamenc al Delta de l’Ebre, segons el recompte realitzat mitjançant un vol amb dron el passat 9 de maig. El 9 de juliol, es va dur a terme un altre vol fotogràfic amb l’objectiu de recomptar el nombre de polls i, així, poder avaluar l’èxit reproductor de la colònia. S’han comptabilitzat un total de 1.061 polls, cosa que representa un èxit reproductor de 0,57 polls per parella, una xifra una mica per sobre de la mitjana de productivitat d’aquesta espècie en el Delta de l’Ebre en els anys que ha nidificat, que és de 0,51 polls per parella.

La població reproductora de flamenc d’enguany s’ha situat també per sobre de la mitjana des que aquesta au es va establir a les salines de la Trinitat l’any 1992. A partir de l’any 2006, es va iniciar una tendència a l’alça en la reproducció d’aquesta espècie, amb un màxim històric de 4.303 parelles l’any 2020. No obstant, durant el període 2013-2016, va començar un període advers de 4 anys (amb valors inferiors a les 1.000 parelles) relacionat amb problemes amb el gavià argentat de potes grogues Larus michahellis i la guineu Vulpes vulpes.


Una de les espècies més emblemàtiques

El flamenc és una de les espècies més emblemàtiques del Parc Natural del Delta de l’Ebre. De fet, és l’únic lloc de Catalunya on es reprodueix i un dels pocs punts de la Mediterrània on cria de manera regular.

Malgrat alguns intents al delta a les dècades de 1970-80, no és fins a l’any 1993 que el flamenc aconsegueix reproduir-se en aquest indret. Fins al moment, ha tingut èxit en 27 ocasions.IMPORTANT: Per raons logístiques, els mitjans de comunicació que desitgin cobrir l’anellament de flamencs s’han d’acreditar obligatòriament enviant un correu electrònic abans de les 13 hores del divendres, 22 de juliol, a l’adreça xabril@gencat.cat, o a través del telèfon 977 482 181. Cal indicar el nom i cognoms de tots els assistents i un telèfon de contacte.

La recollida de les acreditacions s’efectuarà el dissabte, 23 de juliol, de 17.30 a 19 hores, al pavelló de patinatge de La Ràpita (c. Bisbe Aznar, 60). Els mitjans acreditats prèviament que no puguin assistir dissabte podran recollir l’acreditació el diumenge, 24 de juliol, a les 7 hores a l’entrada de les salines de la Trinitat (Coordenades: UTM31N - ETRS89305963.50, 4495710.55 m Geogràfiques: lat 40º 35' 22'' N long 0º 42' 26'' E), acompanyats pel responsable de premsa d’anellament.

Recomanem portar calçat apte per l’aigua, com escarpins, o sabates lligades.

07:00|13è anellament de polls de flamencs al Delta de l'Ebre . Entrada salines de la Trinitat|Sant Carles de la Ràpita (Montsià)

La secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas, participarà en el 13è anellament de polls de flamencs al Delta de l'Ebre.