El president lliurarà demà el XXI Premi Internacional Catalunya 2009 a l'artista nord-americà Bill Viola

query_builder   29 juny 2009 00:00

event_note Nota de premsa

El president lliurarà demà el XXI Premi Internacional Catalunya 2009 a l'artista nord-americà Bill Viola

El jurat va concedir el guardó a l'artista, pioner del videoart, per posar de manifest el valor de l'art, de la innovació i una visió actual i post-moderna de la realitat
El president de la Generalitat, José Montilla, lliurarà demà, dimarts, dia 30 de juny, el XXI Premi Internacional Catalunya 2009 que enguany ha estat atorgat a l’artista nord-americà Bill Viola. L’entrega del premi tindrà lloc a les set del vespre, al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

Segons va manifestar el jurat del guardó –que va proclamar el guanyador al mes de maig-, la decisió de lliurar el premi a Viola ha estat com a reconeixement “a la seva obra, alhora artística i tècnica, personal i espiritual, mitjançant l’ús del videoart, del qual n’és pioner”. D’aquesta manera,amb el guardonat d’enguany s’ha volgut posar de manifest el valor de l’art, de la innovació i una visió actual i post-moderna de la realitat.
 
El president delegat del premi, Xavier Rubert de Ventós, obrirà l’acte d’entrega del guardó amb un parlament, seguit per Juan Manuel Bonet, crític d’art i membre del jurat, que glosarà la figura del premiat. A continuació, el president Montilla farà el lliurament del premi a Bill Viola, que pronunciarà unes paraules d’agraïment. L’acte el clourà el president de la Generalitat amb un parlament. El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, també assistirà al lliurament.
 
El Premi Internacional Catalunya és atorgat anualment pel Govern català per distingir aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món. A l’edició d’enguany, s’hi van presentar 210 candidatures, provinents de 63 països, 12 de les quals van arribar a ser finalistes. El premi està dotat amb 100.000 euros i l’escultura “La clau i la lletra” d’Antoni Tàpies.
 
Bill Viola (Nova York, 1951) és un pioner del videoart, reconegut internacionalment alhora com un innovador i un clàssic. La seva obra ha estat fonamental en l’establiment del vídeo com una forma vital de l’art contemporani. Al llarg dels seus 35 anys d’activitat professional, Viola ha produït cintes de vídeo; instal·lacions arquitectòniques virtuals; sons ambientals; actuacions de música electrònica; peces de vídeo en pantalla plana i obres per ser emeses per televisió .
 
Nota: Durant l’acte hi haurà servei de traducció simultània.

19:00|.Saló Sant Jordi. Palau de la Generalitat|Barcelona (El Barcelonès)

Lliurament del XXI Premi Internacional Catalunya