Jornada del DAR per difondre la formació i la innovació en el sector agrari

query_builder   28 maig 2009 00:00

event_note Nota de premsa

Jornada del DAR per difondre la formació i la innovació en el sector agrari

El secretari general del Departament, Xavier Castella, i el director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Gené, hi exposaran les eines de què disposa el sector en aquesta matèria
En aquest context, tindrà lloc la presentació de l’edició, en un sol volum, dels primers 25 números del Dossier Tècnic
 
El secretari general del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Xavier Castella, presidirà demà, a les 11:00 hores, a Tàrrega, la inauguració de la jornada Transmissió del coneixement en l’àmbit agroalimentari, que tindrà lloc a l’Escola de Capacitació Agrària (ECA) de Tàrrega. Per la seva banda, el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Gené, serà l’encarregat de la cloenda, a les 13: 45 hores. També assistiran a la jornada els directors dels Serveis Territorials del DAR a Lleida, Joan Gòdia, a l’Alt Pirineu i Aran, Josep Escales, i el coordinador del Departament a Girona, Josep Guix.
 
En aquesta jornada es pretén fer un repàs, amb especialistes de l’àmbit universitari i de la transferència tecnològica, sobre els diferents mètodes emprats per transferir el coneixement en matèria agrària i agroalimentària, un coneixement generat per la comunitat científico-tècnica després que aquest hagi estat comprovat mitjançant assaigs, experiències o proves pilot, de manera que permeti posar a l’abast dels seus destinataris uns resultats prèviament validats.
 
El motiu per a la realització d’aquesta jornada ha estat l’edició, en un sol volum, dels primers vint-i-cinc números del Dossier Tècnic, una publicació que ha estat, des del seu naixement, una eina més per a la transmissió del coneixement per part del món de la recerca i de l’experimentació a l’empresa agrària i agroalimentària.
 
La jornada comptarà amb la participació del subdirector general d’Informació al Ciutadà, Documentació i Publicacions del Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí (MARM), José Abellán, a més del subdirector general d’Innovació Rural del DAR, Jaume Sió, del subdirector general de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del DAR, Agustí Fonts, del director de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Agrònoms (ETSEA) de la Universitat de Lleida (UdL). Jaume Lloveras, i de representants de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). I del CIDEM, en una taula rodona moderada per l’expert agrari, Jordi Peix.
 
El DAR ha anat articulant en els darrers anys tot un seguit de mesures per tal d’impulsar la innovació a sector agroalimentari com a millor estratègia per al futur de la seva competitivitat, actuacions que es poden agrupar en quatre grans eixos: impuls actuacions R+D+i, formació i professionalització del sector, transferència tecnològica, i impuls projectes innovació.
 
La voluntat del DAR és incentivar la competitivitat mitjançant la recerca, el desenvolupament i la innovació, és a dir, generar i aplicar coneixement; fomentar la formació i capacitació del sector per poder implementar el coneixement generat; establir el mecanismes per que el coneixement generat en matèria de recerca, desenvolupament i innovació arribi als seus destinataris naturals; així com impulsar la realització de projectes i premia als projectes innovadors, com destaca el secretari general del Departament, Xavier Castella.
 
En aquesta línia, val a dir que, segons dades del CIRIT, el DAR va destinar l’any 2008 a R+D+i recursos del seu propi pressupost per una quantitat aproximada de 35 milions d’euros, volum en el qual hi té un paper molt important el que inverteix en l’IRTA.
 
A més, la direcció general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DAR té com una prioritat la professionalització i millora de la competitivitat del sector agroalimentari i el foment de la innovació. El Departament, com assenyala Joan Gené, considera que la correcta transmissió del coneixement és cabdal per al desenvolupament i competitivitat del sector agrari i agroalimentari; i promou, i afavoreix la investigació o experimentació, generant un coneixement, els resultats del qual, posteriorment, des del propi centre de recerca o universitat, es posen a l’abast de la comunitat científica.
 
El DAR també posa a l’abast del sector aquests resultats, un cop aquest coneixement ha estat validat, mitjançant diferents mètodes de transmissió de que disposa, com ara jornades presencials, activitats de visita a camps experimentals in situ o demostracions, materials impresos, fins a la comunicació mitjançant les TIC’s (PATT, Dossier Tècnics, web institucional del DAR, RuralCat i Alimencat, Programa de Formació Agrària, Xarxa d’Assessors, etc).
 
CONVOCATÒRIA DELS MITJANS DE COMUNICACIÓ
ACTE:
Jornada Transmissió del coneixement en l’àmbit agroalimentari
DIA:
Divendres, 29de maig de 2009
HORA:
11:00 hores: Presentació a càrrec del secretari general del DAR, Xavier Castella.
13:45 hores: Cloenda per part del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Gené.
LLOC:
ECA Tàrrega
Avinguda de Tarragona, s/n
Tàrrega
 
 
28 de maig de 2009

11:00|.ECA Tàrrega (av. de Tarragona, s/n)|Tàrrega (L' Urgell)

El secretari general d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Xavier Castella, presidirà la inauguració de la jornada Transmissió del coneixement en l’àmbit agroalimentari, que clou el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Gené.