El director general de Relacions Institucionals, Joan Auladell, inaugura l'exposició 'Més de 30 anys sense defallir'

Amb aquesta mostra, el Memorial Democràtic commemora les tres dècades d'existència de l'Associació Catalana d'Expresos Polítics

query_builder   2 maig 2011 17:05

event_note Nota de premsa

El director general de Relacions Institucionals, Joan Auladell, inaugura l'exposició 'Més de 30 anys sense defallir'

Amb aquesta mostra, el Memorial Democràtic commemora les tres dècades d'existència de l'Associació Catalana d'Expresos Polítics

El director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Joan Auladell, inaugura demà, dimarts, 3 de maig, al Museu d’Història de Catalunya, l’exposició Més de 30 anys sense defallir, organitzada conjuntament pel Memorial Democràtic i l’Associació Catalana d’Expresos Polítics per commemorar les més de tres dècades d’existència de l’associació. La inauguració tindrà lloc a les 18 hores.
En el mateix acte es reinaugurarà l’exposició Seat 1950-1977, l’arquitectura de la repressió, que es podia veure a l’Espai Memorial Democràtic de Via Laietana en el moment del seu tancament, al febrer, i que ara comparteix la sala temporal del Museu d’Història de Catalunya amb la mostra Més de 30 anys sense defallir. A partir de les 17 hores, els mitjans de comunicació podran veure les dues mostres, prendre’n imatges i entrevistar els organitzadors i testimonis de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics.
A banda del director general de Relacions Institucionals, Joan Auladell, a l’acte hi intervindran també el director del Museu d’Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, i el president de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics, Enric Pubill, que alhora és president del Consell de Participació del Memorial Democràtic.
Més de 30 anys sense defallir és una exposició de petit format i testimonial però carregada de simbolisme, que repassa breument la història de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics, els orígens de la qual es remunten als anys 60, tot i que no va ser legalitzada fins al 1980, després d’un primer intent de constitució oficial denegada el 1976.
La mostra inclou objectes personals i artesania solidària feta per reclusos de les presons franquistes (poemaris, cofres tallats a mà, caixes de tabac, raspalls, mocadors pintats, braçalets, jocs de sobretaula...) i cartells i quadres originals que els pintors Antoni Tàpies, Albert Ràfols-Casamada, Albert Guinovart, Joan Hernández Pijoan, Pere Diéz-Gil, Lluís Perotes i Francesc Artigau van fer en el seu moment per a l’Associació. També s’exposen alguns dels reconeixements oficials i medalles que l’entitat ha rebut al llarg de la seva trajectòria, des de la Creu de Sant Jordi i la Medalla de la Ciutat de Barcelona fins a diplomes honorífics de governs o entitats de països com Rússia, Canadà, Polònia i Uruguai. Així mateix, hi ha una mostra de les publicacions que l’Associació Catalana d’Expresos Polítics ha editat al llarg de la seva existència, com la revista Llibertat i el llibre Notícia de la negra nit.
Seat 1950-1977, l’arquitectura de la repressió, organitzada conjuntament pel Memorial Democràtic de la Generalitat i pel Memorial Democràtic dels Treballadors de Seat, és una exposiciócomissariada per l’historiador i professor de la UAB Josep Puigsech i dissenyada per Lluís Danés queproposa un recorregut pel vessant menys conegut de la fàbrica SEAT.

18:00|.Museu d'Història de Catalunya (pl. Pau Vila, 3)|Barcelona (Barcelonès)

El director general de Relacions Institucionals, Joan Auladell, inaugurarà l'exposició "Més de 30 anys sense defallir". També hi assistirà el director general de Patrimoni Cultural, Joan Pluma.