La Generalitat porta l'exposició "Quan plovien bombes" a Solsona

query_builder   29 agost 2008 00:00

event_note Nota de premsa

La Generalitat porta l'exposició "Quan plovien bombes" a Solsona

Dissabte, 30 d'agost, a les 19h a l'ajuntament de Solsona
 
El Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació (DG de Memòria Democràtica) inaugura el pròxim  diumenge l’exposició “Quan plovien bombes. Els bombardejos sobre Catalunya durant la Guerra Civil” a Solsona. La inauguració de l'exposició serà a les 19 h i hi participaran la directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat, M. Jesús Bono; l’alcalde de Solsona, Xavier Jounou; la presidenta del Centre d’Estudis Lacetans, Montse Creus i els coordinadors de la secció d’història i memòria del mateix centre, Esther Miralles i Jordi Guixé.  
 
La mostra, coproduïda per la DG de Memòria Democràtica i el Museu d’Història de Catalunya, vol ser un espai de reflexió sobre l’experiència bèl·lica dels bombardejos sistemàtics que va patir la població civil durant la guerra i sobre el seu significat històric.
 
 “Quan plovien bombes. Els bombardejos sobre Catalunya durant la Guerra Civil” mostra, a través de fotografies i plafons informatius, els sistemes de construcció, la tipologia i el caràcter excepcional de la xarxa catalana de refugis d’iniciativa civil. També recupera material gràfic i audiovisual sobre els bombardejos, a banda d’apostar per noves eines didàctiques d’interpretació dels fets. El muntatge integra fotografies i audiovisuals de l'època i imatges actuals dels refugis, dibuixos infantils, cartells de propaganda i telegrames, ordres militars i altres documents recuperats d’arxius espanyols i italians.
 
La mostra, que pren com a base la que es va presentar el 2007 al Museu d’Història de Catalunya i que descobria la immensa xarxa de refugis creada a Barcelona per protegir la població, amplia ara el seu àmbit de referència a tot Catalunya i es va enriquint amb el material de les localitats que l’acullen.
 
El títol de l’exposició prové d’un text de Mercè Rodoreda, qui des del seu exili a París recordava amb una imatge torbadora la impotència davant d’una amenaça inèdita. En una carta a Cèsar-August Jordana li parlava de Pere Quart (Joan Oliver) dient: Digueu a l’estimat i manta volta assats fúnebre però sempre civilitzat, encara que deixadot, amic Oliver, que una vegada li vaig demanar un vers. Era quan plovien bombes. I encara l'espero. I el temps que el deuré esperar! (...)
 
L’exposició, que va iniciar la seva itinerància a l’Espluga de Francolí, es podrà visitar a Solsona fins al 15 de setembre. Posteriorment, l’acolliran els municipis Santa Coloma de Cervelló, Cervera i Montcada i Reixac entre altres.
 
“Quan plovien bombes” s’emmarca en un programa d’actuacions iniciat al març passat per la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat (Dep. d’Interior, Relacions Institucionals i Participació) per recuperar la memòria dels bombardejos que van patir més de 140 municipis catalans durant la Guerra Civil i que van provocar almenys 4.736 morts.
 
Entre aquestes accions, la DG ha obert un espai estable d’informació sobre els bombardejos a Barcelona i altres punts de Catalunya sota l’adreça www.barcelonabombardejada.cat. El web treu de l’anonimat les víctimes dels bombardejos, amb un llistat de noms que familiars i historiadors locals poden completar amb les seves històries de vida.
 
A més, una adaptació de la mostra sobre els bombardejos a Barcelona està itinerant des del passat mes de novembre per Itàlia. “Quando piovevano bombe” té per objectiu difondre entre la societat italiana aquells fets dramàtics protagonitzats per l’Aviazione Legionaria al servei de les tropes de Franco.
 
Comissaris de la mostra
 
Xavier Domènech Sampere és professor del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha investigat els períodes de la Guerra Civil i el Franquisme a Catalunya i Espanya, centrant-se en els moviments socials i els mecanismes de canvi polític al llarg del segle XX. Ha comissariat exposicions com “Memòria Democràtica de Sabadell. 1936-1976” i ara “Refugi. Quan el refugi és el subsòl”. Premi Ciutat de Barcelona d’Història el 2007.
 
Laura Zenobi és investigadora del Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica de la Universitat Autònoma de Barcelona, on també ha desenvolupat tasques de coordinació de projectes de difusió històrica. Ha treballat sobre els períodes de la Guerra Civil i el Franquisme a Catalunya i Espanya, abordant a la vegada la història comparada amb Itàlia i Alemanya. Ha publicat en revistes com “L’Avenç”, “Spagna Contemporanea” i “Historia del Presente”.
 
La Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat és la unitat responsable de l’execució de les polítiques públiques de memòria històrica que du a terme el Govern de Catalunya. Aplega totes les competències i unitats relacionades amb la restitució de la memòria democràtica i ha impulsat la creació del Memorial Democràtic.
 
 

19:00|.Sala cultural de l'Ajuntament (c. Castell, 20)|Solsona (El Solsonès)

La directora general de Memòria Democràtica, M. Jesús Bono; l’alcalde de Solsona, Xavier Jounou, i la presidenta del Centre d’Estudis Lacetans, Montse Creus, inauguraran l’exposició “Quan plovien bombes. Els bombardejos sobre Catalunya durant la Guerra Civil”.