La Generalitat porta l'exposició "Quan plovien bombes" a Cervera

query_builder   16 octubre 2008 00:00

event_note Nota de premsa

La Generalitat porta l'exposició "Quan plovien bombes" a Cervera

Demà, 17 d'octubre, a les 19h, inauguració al Museu Comarcal de Cervera
L’exposició “Quan plovien bombes”, coproduïda pel Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació (DG de Memòria Democràtica) i el Museu d’Història de Catalunya, s’instal·la avui a Cervera. Es tracta d’una mostra que pretén obrir un espai de reflexió sobre l’experiència bèl·lica dels bombardejos sistemàtics que va patir la població civil durant la guerra i sobre el seu significat històric. L’acte d’inauguració se celebrarà demà a les 19h al Museu Comarcal de Cervera i comptarà amb la participació del paer en cap de Cervera, Joan Valldaura; el director dels Serveis Territorials d’Interior, Relacions Institucionals i Participació a Lleida, Pere Blasco.
 
 “Quan plovien bombes. Els bombardejos sobre Catalunya durant la Guerra Civil” mostra, a través de fotografies i plafons informatius, els sistemes de construcció, la tipologia i el caràcter excepcional de la xarxa catalana de refugis d’iniciativa civil. També recupera material gràfic i audiovisual sobre els bombardejos, a banda d’apostar per noves eines didàctiques d’interpretació dels fets. El muntatge integra fotografies i audiovisuals de l'època i imatges actuals dels refugis, dibuixos infantils, cartells de propaganda i telegrames, ordres militars i altres documents recuperats d’arxius espanyols i italians.
 
La mostra aporta informació de tot Catalunya i es va enriquint amb el material de les localitats que l’acullen. A Cervera l’aportació local és obra de l’historiador Jordi Oliva.
 
El títol de l’exposició prové d’un text de Mercè Rodoreda, qui des del seu exili a París recordava amb una imatge torbadora la impotència davant d’una amenaça inèdita. En una carta a Cèsar-August Jordana li parlava de Pere Quart (Joan Oliver) dient: Digueu a l’estimat i manta volta assats fúnebre però sempre civilitzat, encara que deixadot, amic Oliver, que una vegada li vaig demanar un vers. Era quan plovien bombes. I encara l'espero. I el temps que el deuré esperar! (...)
 
L’exposició, que va iniciar la seva itinerància a l’Espluga de Francolí, es podrà visitar a Cervera fins al 8 de desembre.
 
“Quan plovien bombes” s’emmarca en un programa d’actuacions iniciat al març passat per la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat (Dep. d’Interior, Relacions Institucionals i Participació) per recuperar la memòria dels bombardejos que van patir més de 140 municipis catalans durant la Guerra Civil i que van provocar almenys 4.736 morts.
 
Entre aquestes accions, la DG ha obert un espai estable d’informació sobre els bombardejos a Barcelona i altres punts de Catalunya sota l’adreça www.barcelonabombardejada.cat. El web treu de l’anonimat les víctimes dels bombardejos, amb un llistat de noms que familiars i historiadors locals poden completar amb les seves històries de vida.
 
Comissaris de la mostra
 
Xavier Domènech Sampere és professor del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha investigat els períodes de la Guerra Civil i el Franquisme a Catalunya i Espanya, centrant-se en els moviments socials i els mecanismes de canvi polític al llarg del segle XX. Ha comissariat exposicions com “Memòria Democràtica de Sabadell. 1936-1976” i ara “Refugi. Quan el refugi és el subsòl”. Premi Ciutat de Barcelona d’Història el 2007.
 
Laura Zenobi és investigadora del Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica de la Universitat Autònoma de Barcelona, on també ha desenvolupat tasques de coordinació de projectes de difusió històrica. Ha treballat sobre els períodes de la Guerra Civil i el Franquisme a Catalunya i Espanya, abordant a la vegada la història comparada amb Itàlia i Alemanya. Ha publicat en revistes com “L’Avenç”, “Spagna Contemporanea” i “Historia del Presente”.
 
La Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat és la unitat responsable de l’execució de les polítiques públiques de memòria històrica que du a terme el Govern de Catalunya. Aplega totes les competències i unitats relacionades amb la restitució de la memòria democràtica i ha impulsat la creació del Memorial Democràtic.
 

19:00|.Sala d'Exposicions del Museu Comarcal (C/. Major, 115)|Cervera (La Segarra)

Inauguració de "Quan plovien bombes" a Cervera