L'exposició "Teatre en temps de guerra i revolució" s'instal·la al campus de la Universitat Autonòma de Barcelona

query_builder   17 octubre 2008 00:00

event_note Nota de premsa

L'exposició "Teatre en temps de guerra i revolució" s'instal·la al campus de la Universitat Autonòma de Barcelona

Teatre en temps de guerra i revolució (1936-1939), instal·lada dins d'un bus antic, es podrà veure del 20 al 24 d'octubre a la Rambla Nord de la UAB
L’exposició Teatre en temps de guerra i revolució (1936-1939), una mostra que retrata el període de la Guerra Civil a través del teatre que es va representar al nostre país entre 1936 i 1939, es podrà visitar des del pròxim dilluns al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona. La inauguració serà dilluns, 20 d’octubre a les 20 hores, i hi assistirà el director dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Àngel Merino.
 
A més, la DG de la Memòria Democràtica ha preparat un material didàctic sobre aquesta exposició, adreçat als centres educatius, que permet treballar el seu contingut des d’un punt de vista pedagògic. El material, elaborat la historiadora Mercè Rossell, es pot descarregar del web www.gencat.cat/memorialdemocratic.
 
Teatre en temps de guerra
 
La mostra recull fotografies històriques, cartells teatrals, retalls de premsa i documentació diversa de l’època. Descriu com les arts escèniques es van voler convertir en un mitjà de propaganda i un preuat espai de poder. L’exposició és una iniciativa del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació (DG de Memòria Democràtica), que pretén recuperar la memòria de la guerra civil a través del teatre. La mostra s’ha pogut visitar a Barcelona, Badalona i Tàrrega, entre altres localitats.
Teatre en temps de Guerra i Revolució (1936-1939), comissariada per l’historiador, crític teatral i professor de literatura de la UAB Francesc Foguet, es proposa recuperar el teatre que es va representar a Catalunya durant el trienni bèl·lic i divulgar aquell episodi històric des del punt de vista de les arts escèniques. Amb una clara intencionalitat metafòrica, l’espai expositiu s’ubica dins d’un autobús antic, inspirat en els famosos bibliobusos que el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya enviava al front per donar servei als combatents de la rereguarda i el front, i als convalescents als hospitals. De la mateixa manera, poc després d’esclatar la guerra, es van organitzar diverses expedicions d’artistes teatrals al front de combat. 
L’exterior del vehicle reprodueix la imatge d’un teatre de l’època, i vol ser una crida a visitar l’exposició, que es divideix en dues parts: la primera, en forma de camerino d’un teatre, conté plafons explicatius molt sumaris. La segona, que remet a una sala d’espectacles, mostra una projecció amb un seguit d’imatges sobre el teatre durant el trienni bèl·lic i revolucionari, les obres representades, els teatres confiscats per la CNT, grups d’actors marxant al front, etc. Es tracta d’una invitació a conèixer i comprendre un dels episodis més excepcionals de la història del teatre català amb l’objectiu de recuperar la memòria històrica de l’episodi de la Guerra Civil des d’un punt de vista diferent.  
 
L’exposició es basa en testimonis gràfics procedents de centres documentals com ara l’Institut del Teatre de Barcelona, l’Arxiu Nacional de Catalunya, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, la Biblioteca de Catalunya, l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià del Monestir de Poblet, la Biblioteca del Pavelló de la República, l’Arxiu de la Fundació Mercè Rodoreda o l’Arxiu Històric de la Diputació de Barcelona, entre d’altres.
 
Teatre en temps de guerra i revolució (1936-1939) vol recuperar i divulgar els aspectes més rellevants d’aquella «revolució inacabada», tant insòlita com paradoxal, als escenaris d’una ciutat en guerra. La mostra participa del projecte «Barcelona, capital de la República (1938)», que commemora la triple capitalitat de Barcelona durant el 1938, any en què hi confluïren tres governs: el de la República, el basc i el català. El projecte és una proposta del Centre d’Estudis sobre el Franquisme i la Democràcia de la UAB, amb la col·laboració de la Fundació Carles Pi i Sunyer.  
 

DIA: 20 AL 24 D’OCTUBRE DE 2008
HORA: 9 A 21 HORES
LLOC: RAMBLA NORD, S/N. CAMPUS UNIVERSITAT AUTÒNOMA BARCELONA
 

20:00|.Universitat Autònoma de Barcelona. Rambla Nord, s/n. Campus UAB|Cerdanyola del Vallès (El Vallès Occidental)

Inauguració de l'exposició Teatre en temps de guerra i revolució