Acte de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2008

query_builder   21 octubre 2008 00:00

event_note Nota de premsa

Acte de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2008

· Amb la presència del president de la Generalitat i del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, es farà dissabte vinent al Teatre Kursaal de Manresa i serà retransmès en directe pel canal 33
El president de la Generalitat, José Montilla, i el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, lliuraran dissabte vinent, 25 d’octubre, al Teatre Kursaal de Manresa, els Premis Nacionals de Cultura 2008. L’acte, que presentarà la periodista Lídia Heredia, serà retransmès en directe a les 19 hores pel canal 33. L’endemà, diumenge 26, TV3 oferirà un resum de la vetllada a les 19.20 hores.
 
Els guardonats d’enguany, segons l’ordre de lliurament previst són: 
 
 
Carme Pinós, per diferents projectes duts a terme el 2007
Premi Nacional d’Arquitectura i Espai Públic
Carlos Pazos per l’exposició No em diguis res,
Premi Nacional d'Arts Visuals
Antònia Font, pel disc Coser i cantar
Premi Nacional de Música
José González Morandi i Paco Toledo, per la pel·lícula Can Tunis
Premi Nacional de Cinema
Paulina Andreu / Schumann, per la seva trajectòria
Premi Nacional de Circ
Miguel Gallardo i María Gallardo, pare i filla, autors del llibre María y yo
Premi Nacional de Còmic
L’Era, Espai de recursos agroecològics de Manresa
Premi Nacional de Cultura Popular
Francesc Casadesús, director del Mercat de les Flors – Centre de les Arts del Moviment
Premi Nacional de Dansa
Nani Marquina
Premi Nacional de Disseny
Joan Margarit, per Casa de Misericòrdia
Premi Nacional de Literatura
Programa Infos en Idiomes, de Barcelona TV
Premi Nacional d’Audiovisual
Patronat d’Estudis Osonencs, per la promoció del patrimoni històric, artístic i cultural d’Osona
Premi Nacional de Patrimoni Cultural
Mara Dierssen, per la seva recerca en l’àmbit de la neurobiología de la síndrome de Down
Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica
José Martí Gómez, Lluís Permanyer i Joan de Sagarra, ex aequo
Premi Nacional de Periodisme
Plataforma per la Llengua
 
Premi Nacional de Projecció Social de la Llengua Catalana
Salvador Sunyer, impulsor del Festival Temporada Alta
Premi Nacional de Teatre
Montserrat Abelló i Moisès Broggi, ex aequo
Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística
 
 
Enguany és la primera vegada que es concedeix el Premi Nacional de Còmic, creat pel Govern el 29 d’abril per distingir la persona, entitat o institució que hagi realitzat l'aportació més rellevant en el camp del còmic i en els llenguatges que s'hi relacionen.
 
Els Premis Nacionals de Cultura, dotats cadascun amb 18.030 euros, van ser instituïts pel Govern l'any 1982 i són continuadors dels que la Generalitat va patrocinar entre 1932 i 1938. D'acord amb el que estableix el decret 72/1995, de 7 de març, es concedeixen anualment a persones o entitats per les aportacions o activitats més rellevants en cadascun dels respectius àmbits culturals, desenvolupades durant l'any anterior.
 
 
La cerimònia
L’acte de benvinguda es farà al pati del Teatre Kursaal, amb una actuació a càrrec dels Bastoners del Bages sobre una composició de Santi Arisa. En començar la gala, l’alcalde de Manresa, Josep Camprubí, donarà la benvinguda als assistents en nom de la ciutat. A continuació, es projectarà un vídeo amb un resum de les activitats culturals més destacades del darrer any a Catalunya. Seguidament, intervindrà el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació. L’acte es tancarà amb un parlament del president de la Generalitat.
 
Durant la gala es faran diverses actuacions artístiques. Així, intervindran Manel Camp, que interpretarà al piano una versió d’Homenatge a Teresa, d’Ovidi Montllor, acompanyat de la ballarina Anna Roblas, i de L’home del carrer, de Francesc Pi de la Serra, juntament amb el pallasso manresà Marcel Gros. Una banda liderada pel saxofonista Dani Nel·lo i el guitarrista Amadeu Casas interpretarà Se’n va anar, de Josep Maria Andreu i Lleó Borrell, i Blues en sol, de Guillen d’Efak.
 
A més del vídeo amb els esdeveniments culturals més destacats de l’any, un altre vídeo recordarà las personalitats de món de la cultura que han mort des de la darrera edició dels Premis Nacionals de Cultura, el novembre de 2007.
 
L’acte compta amb la col·laboració del Teatre Kursaal, Manresana d’Equipaments Escènics i l’Ajuntament de Manresa i el patrocini de Caixa Manresa.
 
 
El jurat
Enguany, el jurat dels premis està presidit pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, que assisteix a les reunions amb veu però sense vot, i està format per la historiadora i professora de la Universitat Rovira i Virgili, Montserrat Duch; el periodista científic i director del programa El medi ambient de TV3, Xavier Duran; el dissenyador gràfic Anton Granero; el comissari d’exposicions i realitzador de televisió Andrés Hispano; el crític i activista de circ Jordi Jané; l’editora de Vilaweb Assumpció Maresma; la directora del Festival de Músiques del Món de Barcelona, Maricarmen Palma; la directora del Centre d’Art La Panera, de Lleida, Glòria Picazo; el president d’Òmnium Cultural, Jordi Porta; el periodista i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona Lluís Reales; l’agent literària Anna Soler-Pont; la directora del Teatre L’Escorxador de Lleida, Margarida Troguet, i el cap de Cultura del diari El Punt, Jaume Vidal.
 
 
El guardó
El guardó que rebran els premiats en l’edició d’enguany és obra de Francesca Llopis. Representa una gota d’aigua realitzada amb la tècnica del fussing, utilitzada pels vidriers. En aquest cas, s’han col·locat dues capes de vidre d’ús òptic reciclat i entre mig una làmina de pa d’or, que s’ha fos a 800 graus. El resultat és un objecte semblant a una gota d’aigua amb forma irregular d’uns 20 centímetres, que conté petits fragments d’or. L’artista ha volgut evocar amb el vidre i l’or l’aigua i la llum, com a elements de forta càrrega simbòlica en el món de la creació artística.
 
 
ACREDITACIÓ DELS MITJANS DE COMUNICACIÓ
 
Els mitjans que vulguin cobrir l’acte s’hauran d’acreditar abans de les 14 hores de divendres vinent, 24 d’octubre. S’haurà de fer constar el mitjà, el nom i el DNI dels professionals a la següent adreça de correu electrònic: premsa.cultura@gencat.net.
 
L’acte de lliurament dels Premis començarà a les 19.00 hores. Els mitjans acreditats, podran entrar a la sala des de les 18.30 fins a les 18.50 hores.
 
 
TELEVISIONS
 
L’acte es retransmet en directe pel canal 33, que oferirà senyal institucional a totes aquelles televisions interessades en disposar d’imatges. Per sol·licitar el senyal institucional és imprescindible que es posin en contacte amb Mertxe Larumbe, de Televisió de Catalunya, abans de dijous, 23 d’octubre, al telèfon 607 074 389.
 
 
FOTOGRAFIES
 
Només es podrà utilitzar el flaix en la fotografia de tots els guardonat al final de l’acte. Per altra banda, es facilitaran imatges, a partir d’una hora i mitja després d’acabar l’acte, per mitjà de la pàgina web:  www.gencat.cat/especial/pnc
 
 
Barcelona, 21 d’octubre de 2008

19:00|.Teatre Kursaal. Passeig Pere III, 35|Manresa (El Bages)

Acte de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2008