La Generalitat, l'Ajuntament de Sitges, l'Ajuntament de Barcelona i diverses entitats homenatgen els brigadistes internacionals en el 70è aniversari del seu comiat de Catalunya

query_builder   24 octubre 2008 00:00

event_note Nota de premsa

La Generalitat, l'Ajuntament de Sitges, l'Ajuntament de Barcelona i diverses entitats homenatgen els brigadistes internacionals en el 70è aniversari del seu comiat de Catalunya

Una vintena de brigadistes arribats d'Àustria, el Regne Unit, Rússia i EUA i prop de 400 familiars i amics participaran en els actes previstos a Sitges i a Barcelona
Dissabte (13h), el conseller Joan Saura i una representació dels brigadistes faran una ofrena al Fossar de la Pedrera (Cementiri de Montjuïc). Després, el govern català oferirà un dinar institucional als participants en els actes d’homenatge
 
El Govern de la Generalitat (Direcció General de Memòria Democràtica), l’Ajuntament de Sitges, l’Ajuntament de Barcelona i quatre entitats memorialistes (Asociación de Amigos de las Brigadas Internacionales; Terra de Germanor; As. d’amics Brigades Internacionals Catalunya i el Centro de estudios y documentación de las Brigadas Internacionales) organitzen aquesta setmana diversos actes d’homenatge als brigadistes internacionals que van lluitar a la Guerra Civil espanyola. Els actes coincideixen amb el 70è aniversari del comiat de les Brigades Internacionals de Catalunya (28 d’octubre de 1938) i reuniran una vintena de brigadistes procedents d’Àustria, EUA, Rússia, Canadà, el Regne Unit, etc. Es tracta d’un reconeixement a tots els voluntaris internacionals de diferents nacionalitats i ideologies que, l’octubre de 1936, van començar a arribar al nostre país per lluitar contra el feixisme. Van arribar a ser uns 35.000 joves, molts dels quals van lluitar a la Batalla de l’Ebre, a Terol, Belchite, etc. 10.000 van perdre la vida al nostre país.
 
Ara fa 70 anys, el Comitè de No intervenció de les potències europees va fer retirar els voluntaris internacionals i el 28 d’octubre de 1938, una multitud va acomiadar a Barcelona les Brigades Internacionals, que deixaven un testimoni de solidaritat i altruisme. Molts dels supervivents van passar per camps de concentració francesos, van combatre en la II Guerra Mundial, van ser detinguts en camps d’extermini nazis o víctimes de les persecucions estalinistes. Avui, es calcula que continuen vius prop de 200 ex-brigadistes.
 
Exposició sobre els Arxius de la Brigada Lincoln
 
Els actes començaran divendres 24, amb la inauguració (12.30 h) de l’exposició Nova York i la Guerra Civil Espanyola, coorganizada per la Fundación Pablo Iglesias, la Sociedad Estatal de Commemoraciones Culturales i els Arxius de la Brigada Abraham Lincoln amb la col·laboració de la Generalitat (Direcció General de Memòria Democràtica) i l’ajuntament de Sitges. La mostra se situa l'any 1937, en plena Gran Depressió, quan gairebé tres mil joves nord-americans van sortir del port de Manhattan pel riu Hudson per lluitar per la República espanyola.
La inauguració de la mostra comptarà amb la presència d'una vintena de supervivents de les Brigades Internacionals i prop de 400 familiars, amics i membres d’entitats. Presidiran l’acte l’alcalde de Sitges, Jordi Baijet, i la directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat, M. Jesús Bono. L’exposició es podrà visitar fins al 30 de novembre. 
Durant la tarda, l’Edifici Miramar de Sitges acollirà la projecció de la pel·lícula “Brigadistes” i la presentació de diversos llibres sobre la presència de les Brigades Internacionals al nostre país. 
Ofrena floral al monument als brigadistes i al Fossar de la Pedrera
 
Dissabte, 25 d’octubre, els brigadistes i les prop de 400 persones que els acompanyen es desplaçaran al monument a les Brigades Internacionals, a la Rambla del Carmel de Barcelona, per fer-hi una ofrena floral (10h). Més tard, a les 13h, arribaran al cementiri de Montjuïc per fer una ofrena floral al Fossar de la Pedrera, en un acte presidit pel conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura. Obriran l’acte la presidenta de l’Asociación de Amigos de las Brigadas Internacionales, Ana Pérez, i un representant de l’Associació d’amics Brigades Internacionals Catalunya. Tot seguit, intervindran dos brigadistes en nom dels seus companys i companyes i tancarà l’acte el conseller Saura.
 
Tot seguit, la comitiva es desplaçarà al Palau de Pedralbes on el govern oferirà un dinar institucional. A l’inici de l’acte prendran la paraula l’historiador Paul Preston i el conseller Joan Saura.
 
Per prendre imatges del dinar institucional al Palau Pedralbes cal acreditar-se trucant al 93 552 61 08 abans de divendres a les 18h

TEMA: INAUGURACIÓ EXPOSICIÓ NOVA YORK I LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA
DIA: DIVENDRES, 24 D’OCTUBRE DE 2008
HORA: 12.30 H
LLOC: EDIFICI MIRAMAR. C/ DAVALLADA, 12. SITGES
 
TEMA: EL CONSELLER SAURA I UN GRUP DE BRIGADISTES FAN UNA OFRENA FLORAL AL FOSSAR DE LA PEDRERA
DIA: DISSABTE, 25 D’OCTUBRE DE 2008
HORA: 13.00 H
LLOC: FOSSAR DE LA PEDRERA. CEMENTIRI DE MONTJUÏC. BARCELONA
 

14:00|.Palau de Pedralbes (Av. Diagonal, 686)|Barcelona (El Barcelonès)

El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, oferirà un dinar institucional als brigadistes internacionals en el 70è aniversari del seu comiat de Catalunya.