El Departament d'Agricultura torna a repoblar els rius de la comarca amb crancs autòctons

query_builder   20 octubre 2011 10:17

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura torna a repoblar els rius de la comarca amb crancs autòctons

El Centre Reproductor de Cranc de Riu Autòcton d’Olot està aconseguint la conservació dels darrers exemplars d’aquesta espècie a la conca del riu Fluvià
 
 
 
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural farà aquest divendres, 21 d’octubre a les 10 hores, un  alliberament de crancs de rius autòctons (Austropotamobius pallipes) per repoblar el riu Fluvià amb exemplars d’aquesta espècie protegida.
 
La creació d’un nucli reproductor de cranc de riu autòcton l’estiu de 2004 als paratges de la Moixina, de forma conjunta entre el Departament, a través del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, i l’Ajuntament d’Olot, ha permès el manteniment exemplars d’aquesta espècie.  El centre disposa d’un bon reservori tant d’exemplars reproductors com de joves procedents de la seva reproducció en captivitat.  A més, es disposa també d’exemplars reproductors d’altres conques hidrogràfiques catalanes que permetran, en els pròxims anys, que es pugui iniciar  també  la seva repoblació.
 
El cranc de riu autòcton era una espècie habitual a la major part de cursos hídrics de la conca del riu Fluvià fins als darrers anys de la dècada dels setanta, moment en què la seva situació va esdevenir crítica. La forta expansió del cranc roig americà va produir que una malaltia fúngica ( l’afanomicosis) afectés l’espècie autòctona i actualment aquesta es trobi al límit de la desaparició.
 
En el marc  del pla de recuperació d’aquesta espècie que porta a terme ell Departament d'Agricultura, a la comarca de la Garrotxa s’estan portant a terme diverses actuacions. Destaquen la cria en captivitat, el seguiment de les poblacions naturals, la campanya d’erradicació del cranc americà i la campanya de sensibilització als escolars sobre la problemàtica de les espècies invasores.
 
Els exemplars nascuts en captivitat serveixen per anar repoblant els trams de riu aptes per allotjar-los i així contribuir en la conservació d’aquesta espècie fortament amenaçada. En aquesta línia i tal com es va fer  la tardor passada   s’alliberaran prop d’un miler  d’exemplars en trams prèviament escollits d’algunes rieres de la comarca de la Garrotxa.