RECORDATORI Generalitat, periodistes i mediadors debaten sobre el tractament de la informació en situacions de conflicte

query_builder   13 novembre 2008 00:00

event_note Nota de premsa

RECORDATORI Generalitat, periodistes i mediadors debaten sobre el tractament de la informació en situacions de conflicte

Divendres, 14 de novembre (09.30 h), el secretari de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat, Josep Vendrell, inaugurarà les jornades "Reptes del periodisme en situacions de conflicte"
Les jornades, organitzades per l’Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans de la Generalitat, l’Observatori de la Cobertura de Conflictes i el Col·legi de Periodistes, se celebraran els dies 14 i 15 de novembre al Col·legi de Periodistes

Amb les conclusions de les jornades, mediadors, periodistes i investigadors crearan un grup de treball que redactarà una proposta d’annex al Codi Deontològic dels periodistes 

El secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, inaugurarà demà, 14 de novembre (09.30 h), les jornades “Reptes del periodisme en situacions de conflicte”, en què es debatrà sobre el tractament que fan els mitjans de comunicació de la informació dels conflictes de Darfur, Colòmbia i Israel-Palestina. Les jornades les han organitzat conjuntament l’Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans de la Generalitat, l’Observatori de la Cobertura de Conflictes i el Col·legi de Periodistes. 
Les jornades s’emmarquen en els actes commemoratius que ha organitzat l’Oficina amb motiu del 60è aniversari dels Drets Humans. També participaran en l’acte, el degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Josep Carles Rius, i el director de les jornades, Xavier Giró.
El seminari, que se celebrarà els dies 14 i 15 de novembre al Col·legi de Periodistes, va dirigit a periodistes especialitzats en l’àmbit internacional, mediadors de conflictes internacionals. L’objectiu és analitzar els reptes amb què es troben els periodistes que informen sobre les situacions de conflicte. Durant les jornades, investigadors i mediadors analitzaran els efectes que el discurs dels mitjans de comunicació té sobre el desenvolupament dels conflictes de Darfur-Txad, Palestina- Israel i el de Colòmbia.
Entre d’altres investigadors, es comptarà amb la participació del periodista colombià, Holman Morris, i del coautor de ‘Bad News From Israel’, estudi de la cobertura de la BBC i la ITV del conflicte a Palestina, Mike Berry. També hi intervindrà l’investigador principal de Casa Árabe-Instituto Internacional de Estudios Árabes y del Mundo Musulmán, Rafael Ortega, qui parlarà del conflicto de Darfur.
 
A més, es debatran recomanacions per afavorir la construcció de la pau i la defensa dels drets humans i es proposaran instruments de seguiment i formació que contribueixin a millorar la tasca dels mitjans de comunicació. 
Amb les conclusions dels debats, mediadors, periodistes i investigadors crearan un grup de treball que redactarà una proposta d’annex al Codi Deontològic de Col·legi de Periodistes de Catalunya. En l’acte de cloenda, dissabte 15 de novembre (13.30 h), es presentaran conclusions dels debats que s’inclouran en el document de recomanacions. El director de l’Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans, Xavier Badia, i el director de les jornades, Xavier Giró, clouran les jornades.
PONENTS DESTACATS

Holman Morris 
Periodista colombià especialitzat en el conflicte armat a Colòmbia. Ha treballat en diverses emissores de ràdio i de televisió cobrint informació de pau i drets humans. A televisió, ha realitzat programes com Bitácora i Contravia, i el 2004 va rebre el premi Nacional India Catalina com millor programa periodístic i el Premi Nacional Simon Bolívar a la millor crònica. En premsa escrita, ha estat editor de la secció de pau i drets humans del diari El Espectador i ha publicat el llibre Operación Ballena Azul (2002). 
Mike Berry
La investigació de Berry se centra en el tractament que fan els mitjans de comunicació dels conflictes i com afecta aquest al coneixement públic dels fets. També ha fet recerca en l’àmbit de la comunicació política, desenvolupament internacional i canvi climàtic. Berry és coautor del llibre “Bad news from Israel”, un anàlisi de la cobertura dels mitjans de comunicació del conflicte de l’Orient Mitjà i el seu impacte en l’opinió pública. El llibre explora els processos de construcció de la notícia i la diferent percepció del conflicte entre palestins i israelites. Actualment està escrivint un assaig sobre la influència de les amenaces terroristes en els processos electorals nacionals a Rússia, Estats Units i la Gran Bretanya.
L’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans de la Generalitat és la unitat del govern que s’encarrega de les politiques públiques de promoció de la pau. Entre altres actuacions, l’Oficina ha organitzat diversos actes amb motiu del 60è aniversari dels Drets Humans.
 
 
L’acte és obert al públic però, donat que les places són limitades, cal fer inscripció prèvia on line a través del formulari que trobareu en aquest web: http://www10.gencat.cat/drep/AppJava/cat/ambits/Pau/forms/periconflicte.jsp

09:30|.Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rambla Catalunya, 10, pral.)|Barcelona (El Barcelonès)

El secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, inaugurarà les jornades Reptes del periodisme en situacions de conflicte.