La Generalitat reuneix un centenar de joves en una jornada participativa perquè proposin noves polítiques contra el canvi climàtic

query_builder   14 novembre 2008 00:00

event_note Nota de premsa

La Generalitat reuneix un centenar de joves en una jornada participativa perquè proposin noves polítiques contra el canvi climàtic

Dissabte, 15 de novembre, a les 9.30 h, el secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, inaugurarà la Jornada participativa paneuropea sobre el Canvi Climàtic a Cornellà de Llobregat
La jornada se celebra de forma simultània a diferents ciutats europees i les propostes recollides es faran arribar al Parlament Europeu
 
El secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, inaugurarà demà, 15 de novembre (9.30 h), la Jornada participativa paneuropea sobre el Canvi Climàtic, que reunirà a Cornellà més d’un centenar de joves d’entre 15 i 18 anys de diferents instituts catalans. L’objectiu és que els joves facin propostes on line sobre noves polítiques per combatre el canvi climàtic, i alhora comprovin el poder dels ciutadans per participar en la presa de decisions públiques. Els participants procedeixen d’instituts de Barcelona, Sant Boi, Sant Sadurní d’Anoia, l’Hospitalet i Cornellà de Llobregat. 
 
La jornada, que se celebrarà de forma simultània a Cornellà, Poitiers i Florència, reunirà un total de més de mig miler de joves i finalitzarà amb la redacció d’un conjunt de conclusions. El 18 de novembre, un grup de participants, un d’ells procedent de Catalunya, lliuraran les recomanacions al Parlament Europeu a Estrasburg. El govern de la Generalitat participa en aquesta jornada en què també col·laboren els governs de la regió Toscana (Itàlia) i de la regió Poitou-Charentes (França).
 
Després del parlament inaugural del secretari de Relacions Institucionals i Participació, la jornada es desenvoluparà en petits grups de treball de 10 persones que debatran diversos eixos temàtics sobre el canvi climàtic: quins tipus d’energies calen per a l’Europa del demà?; com reduir el consum d’energia?; com reduir i reciclar els residus?. Cada grup tindrà un dinamitzador que farà de moderador. Després de cada debat, cada grup enviarà les seves propostes a un servidor central que les ordenarà i les retornarà a tots els grups de treball perquè les prioritzin amb un sistema de votació electrònica.
 
A banda, un moderador central ubicat a la Toscana anirà organitzant la trobada i de forma simultània, els joves reunits a Cornellà, Poitiers i Florència seguiran les seves instruccions. També s’hi podrà participar virtualment a través de la plataforma www.ideal-eu.net. La jornada se celebrarà a Citilab-Cornellà, un espai dedicat a promoure la innovació en tecnologia d'emprenedors, empreses i ciutadans i a impulsar projectes relacionats amb la societat de la informació i el coneixement. Al final de la jornada (17 h), els participants rebran un informe amb les propostes aprovades.
 
Projecte IDEAL-EU
La jornada participativa forma part del projecte europeu IDEAL-EU, nascut de la cooperació en matèria de participació entre Catalunya i les regions de la Toscana (Itàlia) i Poitou-Charentes (França). Aquest projecte, subvencionat per la Unió Europea, té com a objectiu obrir nous espais polítics de comunicació i participació dels ciutadans en la presa de decisions públiques. A més, també vol donar suport als esforços del Parlament Europeu per augmentar la consciència sobre el canvi climàtic i proposar respostes polítiques apropiades.
 
Els cent joves que assistiran a la jornada de dissabte ja han començat a participar en el projecte IDEAL-EU durant el mes d’octubre. Han assistit a conferències sobre el canvi climàtic i han donat les seves opinions a través d’una innovadora plataforma de participació electrònica www.ideal-eu.net. L’objectiu del portal és estimular debats virtuals sobre el canvi climàtic i animar els ciutadans a fer les seves aportacions als polítics.
 
Per al Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, el projecte té com a objectiu destacat impulsar una plataforma on els joves poden fer participació i intervenir en la presa de decisions. D’aquesta manera, es vol contribuir a implicar-los en la definició de les polítiques públiques i acostar-los a la política.

09:30|.Citilab (pl. Can Suris, s/n)|Cornellà de Llobregat (El Baix Llobregat)

El secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, inaugurarà la Jornada participativa paneuropea sobre el Canvi Climàtic a Cornellà de Llobregat.