El Govern homenatja els nens polonesos robats pels nazis i acollits a Barcelona entre 1946 i 1956

query_builder   4 desembre 2008 00:00

event_note Nota de premsa

El Govern homenatja els nens polonesos robats pels nazis i acollits a Barcelona entre 1946 i 1956

Divendres, 5 de desembre, a les 15 h, la directora general de la Memòria Democràtica, M. Jesús Bono, presidirà l'acte a la seu del DIREP
Una vintena dels polonesos i poloneses que van refugiar-se durant la infantesa a Barcelona estaran presents a l’acte
 
El Govern de la Generalitat i el consolat de Polònia retran divendres, 5 de desembre (15 h), un homenatge als nens i nenes polonesos que van refugiar-se a Barcelona després de la Segona Guerra Mundial, entre els anys 1946 i 1956. Es tracta de 130 infants que havien estat robats pels nazis. Alguns havien estat seleccionats pels seus trets aris, altres eren fills de treballadors esclavitzats per la indústria de guerra alemanya i altres eren fruit d’experiments per “perfeccionar la raça”. Acabada la guerra, els infants van ser rescatats per Creu Roja d’un camp de concentració austríac i portats a Barcelona, on van ser acollits per la societat catalana amb la col·laboració de la cancellera del consolat honorari de la República de Polònia, Wanda Morbitzer-Tozer. Els nens polonesos van quedar-se a la ciutat fins al 1956, moment en què van tornar amb les seves famílies localitzades a Polònia i a la colònia de polonesos de Buffalo (Estats Units).
 
L’homenatge, presidit per la directora general de la Memòria Democràtica, M. Jesús Bono, comptarà amb la presència de vint dels 130 nens i nenes polonesos que van ser acollits. L’acte començarà amb una intervenció de l’historiador Josep Calvet, que ha estudiat l’evasió cap a Catalunya de milers d’europeus que fugien del nazisme durant la Segona Guerra Mundial en el llibre “Les muntanyes de la Llibertat” (Avenç). També hi intervindrà el periodista del diari El País, José Luis Barbería, que va treure a la llum la història dels infants polonesos acollits a Barcelona en el reportatge Orfes de la barbàrie nazi (El País, 11.05.2008). Després, el cònsol general de la República de Polònia a Barcelona, Marek Pernal, donarà la paraula a alguns dels polonesos que van ser acollits a la ciutat i, finalment, la directora general de Memòria, M.Jesús Bono, tancarà l’acte.
 
Dissabte, i dins dels actes d’homenatge als refugiats polonesos que se celebraran a Barcelona, la Secretaria de Joventut de la Generalitat organitzarà una visita a l’alberg de la Mare de Déu de Montserrat (anterior Residència Vallcarca), on van ser acollits des de 1946 fins al 1956.

15:00|.Departament d'Interior, Relacions Internacionals i Participació (c. Diputació, 355)|Barcelona (El Barcelonès)

La directora general de la Memòria Democràtica, Maria Jesús Bono, presidirà l'homenatge als nens i nenes polonesos robats pels nazis i acollits a Barcelona després de la II Guerra Mundial.