Inauguració dels actes commemoratius del centenari de les excavacions d'Empúries

query_builder   14 març 2008 00:00

event_note Nota de premsa

Inauguració dels actes commemoratius del centenari de les excavacions d'Empúries

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, inaugurarà demà, dissabte 15 de març, a les 12 del migdia, els actes commemoratius del centenari de l’inici de les excavacions al jaciment d’Empúries.
 
Durant l’acte es presentarà la nova sala que acollirà a partir d’ara l’escultura de l’Esculapi, el déu grec de la medicina trobat a Empúries l’any 1909. L’escultura ha estat restaurada i retornarà al jaciment després de gairebé 100 anys del seu descobriment. En el seu camí de retorn a Empúries, l’Esculapi restaurat ha estat exposat al MAC a Barcelona i als museus de Badalona i Mataró.
 
L’Esculapi, amb més de 2.200 anys, està considerat la millor escultura clàssica trobada a la Mediterrània occidental. L’estàtua esdevingué un símbol de les arrels hel·lèniques de la cultura catalana, i el redescobriment d’aquestes arrels fou l’espurna que desencadenà el Noucentisme.
 
La inauguració dels actes del centenari comptarà també amb l’escenificació a l’espai de l’Àgora de l’espectacle Restitutio (o Απόδοσις en grec), en el qual s’evocarà les cerimònies que es feien en època antiga quan es traslladava l’estàtua d’un déu i s’instal·lava en un nou lloc de culte.
 
A l’acte també assistiran l’alcalde de l’Escala, Estanis Puig; el secretari de Cultura de la Generalitat, Eduard Voltas; la vicepresidenta de la diputació de Girona, M. Teresa Ferrés; el vicepresident primer de la diputació de Barcelona, Bartomeu Muñoz; el delegat del Govern a Girona, Xavier Martinoy; el director General del Patrimoni Cultural, Josep M. Carreté; el director del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), Pere Izquierdo; el director de la seu a Girona del MAC, Xavier Aquilué; i el director dels Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació a Girona, Miquel Sitjar, entre d’altres.

12:00|.Seu del Museu d'Arqueologia de Catalunya a Empúries|Escala (L' Alt Empordà)

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, inaugurarà els actes commemoratius del centenari de les excavacions d'Empúries