La UPF i la UB posen a debat el dret a la memòria històrica amb el suport de la Generalitat

query_builder   15 abril 2008 00:00

event_note Nota de premsa

La UPF i la UB posen a debat el dret a la memòria històrica amb el suport de la Generalitat

Demà, 16 d'abril (17.30 h), el secretari general d'Interior, Relacions Institucionals i Participació intervindrà en la inauguració de les jornades "Diàlegs per la memòria" a Barcelona
En les jornades “Diàlegs per la memòria” participaran entre altres el periodista  Horacio Verbitsky, l’actriu Montserrat Carulla i la cantautora Teresa Rebull
El secretari general d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada, participarà demà, dimecres, 16 d’abril (17.30 h), en la inauguració de les jornades “Diàlegs per la memòria” sobre el dret a recuperar la memòria històrica a Catalunya. 
Les jornades, organitzades per la comissió rectora del programa Fer Present la Memòria de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) juntament amb el grup de Recerca COPOLIS de la Universitat de Barcelona (UB), han rebut el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica. 
En les jornades, historiadors, escriptors i artistes debatran sobre el dret a recuperar la memòria a Catalunya, i analitzaran les polítiques públiques de recuperació de memòria històrica. S’hi presentarà també el projecte de la UPF Fer Present la Memòria. Destaca la participació en les jornades del president del Centro de Estudios Sociales y Legales d’Argentina, Horacio Verbitsky; el professor de la Universitat de Barcelona, Ricard Vinyes; el jurista Carlos Jiménez Villarejo; la cantautora Teresa Rebull; l’actriu Montserrat Carulla, i el cantautor Joan Isaac, entre d’altres.
En la inauguració de “Diàlegs per la memòria”, també intervindran el rector de la UPF, Josep Joan Moreso; el director-gerent de la Fundació Viure i Conviure de l’Obra Social de Caixa Catalunya, Josep Solans; la presidenta del Consell Social de la UPF, Mercè Sala; el president de l’Agrupació d’Aules de Formació Permanent per a la Gent Gran de Catalunya, Josep Romà Barriga, i el vicerector de Relacions Institucionals i membre de la Comissió Rectora de Fer Present la Memòria, Tomàs de Montagut. 
En el marc de les jornades també es presentarà l’obra “Cinquanta-una veus trenquen el silenci”, que recull les vivències de diversos testimonis del franquisme. L’obra, que consta de cinc volums, és el resultat de sis anys de treball impulsat per Fer Present la Memòria, un programa de recerca i divulgació social de la UPF, iniciat fa sis anys, per recollir les vivències i els sentiments d’alguns testimonis de la dictadura franquista a Catalunya.
Cloenda
D’altra banda, la directora general de la Memòria Democràtica, Maria Jesús Bono, clourà les jornades dijous, 17 d’abril (19.30 h). També hi participaran l’exrectora de la UPF, M.Rosa Virós; el vicerector de Relacions Institucionals, Tomàs de Montagut, i el membre de la Comissió Rectora Fer Present la Memòria, Jordi Pericot.
 
El Grup de Recerca COPOLIS, Benestar, Comunitat i Control Social, s’adscriu al departament de Sociologia i Anàlisi de les Organitzacions de la UB. És un grup d’investigadors que realitza els seus treballs des de la perspectiva dels drets humans, la dimensió de gènere i el pluralisme metodològic, disciplinari i institucional.
 
La Direcció General de la Memòria Democràtica, impulsora del Memorial Democràtic, és la unitat del govern encarregada de promoure una política pública de recuperació de la memòria democràtica. Els seus objectius són fomentar el coneixement de la repressió de la dictadura, de l’exili i de la deportació, i dels valors i accions de l’antifranquisme.

17:30|.Universitat Pompeu Fabra. Auditori Campus Ciutadella (c. Ramon Trias Fargas, 25-27)|Barcelona (El Barcelonès)

El secretari general d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada, inaugurarà les jornades "Diàlegs per la Memòria".