El conseller Saura es reuneix amb l'activista per la Pau a Colòmbia Piedad Córdoba, negociadora de l'alliberament d'ostatges de les FARC

query_builder   16 abril 2008 00:00

event_note Nota de premsa

El conseller Saura es reuneix amb l'activista per la Pau a Colòmbia Piedad Córdoba, negociadora de l'alliberament d'ostatges de les FARC

Demà dijous, 17 d'abril (11 h), al Parlament
La senadora Piedad Córdoba participarà en les VI Jornades “Dones i conflicte a Colòmbia”, organitzades per la Taula Catalana per la Pau a Colòmbia, que inclou l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans de la Generalitat

El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, es reunirà demà dijous, 17 d’abril (11 h), amb l’activista per la pau a Colòmbia i senadora, Piedad Córdoba. La senadora treballa des de fa 10 anys per a la resolució del conflicte a Colòmbia i recentment ha participat en les negociacions per a l’alliberament d’ostatges de la guerrilla colombiana de les FARC. Saura li presentarà el projecte de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), que tindrà entre les seves funcions la mediació en conflictes internacionals i prioritzarà les seves actuacions a Amèrica Llatina. També li oferirà la col·laboració de la Generalitat a través de l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans (Dep. Interior, Relacions Institucionals i Participació).
 
Piedad Córdoba (Medellín, 1955) és advocada i senadora. Filla del dirigent Diego Luis Córdoba, és membre del Partit Lliberal i líder del moviment Poder Ciudadano Siglo XXI. L’any 99 va ser segrestada per les Autodefensas Unidas de Colombia (AUC). Després de vàries setmanes de captiveri, va ser alliberada i va exiliar-se uns mesos a Canadà. Fa deu anys que treballa per la solució negociada del conflicte armat a Colòmbia, però des d’agost de 2007, Córdoba s’ha involucrat més estretament en la negociació per l’acord humanitari entre el govern i la guerrilla colombiana de les FARC.
 
A la tarda, Piedad Córdoba analitzarà del context polític colombià actual dins les jornades “Dones i conflicte a Colòmbia”. Les jornades les ha organitzat la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, de la qual forma part  l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans i l’Agència Catalana de Cooperació per al Desenvolupament de la Generalitat.
 
En les VI Jornades sobre Colòmbia s’analitzaran les conseqüències del conflicte armat a Colòmbia en les dones. L’objectiu és també possibilitar la implicació de la societat catalana en la resolució del conflicte a Colòmbia i establir xarxes de col·laboració i solidaritat amb la defensa dels drets humans de les dones colombianes.
 
En aquesta edició, sota el títol “Dones i conflicte a Colòmbia”, participaran dones expertes en el conflicte, provinents tant del món polític i acadèmic com d’ONG i que posaran a debat temes com l’impacte de la llei de justícia i pau, la violència sexual contra les dones i les dones en el procés de resistència a Colòmbia. Entre elles, també destaca la intervenció de la membre del Moviment Nacional de Víctimes de Crims d’Estat, Claudia Girón, i la coordinadora del col·lectiu indígena colombià dels Arhuacos, Benerexa Márquez. En la taula de “Violència sexual contra les dones i feminicidis”, participarà la representant de la Taula Dona i Conflicte Armat, Maria Eugenia Ramírez. D’altra banda, el director de l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans de la Generalitat, Xavier Badia, participarà dissabte, 19 d’abril (13.30 h), en la cloenda de les jornades.
 
La Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia treballa des de fa sis anys per la promoció dels drets humans a Colòmbia. La taula, formada per administracions catalanes, ONG i entitats acadèmiques, dóna suport a una solució política negociada i que segueixi les recomanacions de les Nacions Unides. En les anteriors edicions de les jornades, s’ha debatut sobre les condicions necessàries per a la resolució del conflicte, la crisi humanitària pel control del territori i la cooperació internacional amb Colòmbia, entre d’altres temes.
 
L’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans és la unitat de la Generalitat responsable de promoure una cultura de la pau i respecte als drets humans. És la impulsora de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i, entre altres actuacions, ha coorganitzat la conferència del professor colombià Gustavo Moncayo, conegut com “el Caminant de la Pau” i pare d’un sotsoficial segrestat fa deu anys per la guerrilla de les FARC, el passat mes de novembre.
 
A les 11h, els mitjans gràfics podran prendre imatges de l’inici de la reunió, i en acabar, hi haurà atenció als mitjans
 

11:00|.Parlament de Catalunya (Parc de la Ciutadella, s/n)|Barcelona (El Barcelonès)

El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, rebrà l'activista per la pau a Colòmbia Piedad Córdoba.