La Generalitat participa en tres actes de recuperació de la memòria històrica a les terres de Lleida i l'Alt Pirineu i Aran

query_builder   23 maig 2008 00:00

event_note Nota de premsa

La Generalitat participa en tres actes de recuperació de la memòria històrica a les terres de Lleida i l'Alt Pirineu i Aran

El secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, i la directora general de la Memòria Democràtica, Maria Jesús Bono, participaran en els actes de Sort, Romadriu i Camarasa
La directora general de la Memòria Democràtica de la Generalitat, M. Jesús Bono, participarà dissabte, 24 de maig (13 h), en la inauguració de l’exposició “La Batalla del Pirineu. Xarxes d’informació i d’evasió aliades al Pallars, l’Alt Urgell i Andorra durant la Segona Guerra Mundial” a Sort. L’exposició, coorganitzada per la Direcció General de la Memòria Democràtica i l’EcoMuseu de les valls d’Àneu, recupera el paper dels passadors en les xarxes d’evasió al Pallars i al Pirineu català. També intervindran en l’acte l’alcalde de Sort, Agustí López, i el director de l’Ecomuseu de les Valls d’Aneu, Ignasi Ros.
L’exposició mostra la feina que van realitzar molts pirinencs com a correus d’informacions confidencials i de guies o passadors de grups d’evadits. “La batalla del Pirineu” és el títol que alguns agents secrets britànics donaren a les nombroses accions d’evasió des d’Europa vers el Regne Unit a través dels Pirineus.
 
La mostra dóna veu i posa imatges a diverses xarxes i persones, en alguns casos desconegudes fins avui. Els protagonistes són Joan, Jaume i Ricardo Soldevila (Escart), Generosa Cortina (Son), Roger Rieu (Couflens, França), Manel Vidal (Isil), Laurentí Parramon (Josa de Cadí), Joaquim Baldrich (Escaldes), Joan Català (Llavorsí), Josep Ibern (Àger). Tots ells van treballar per a les xarxes d’evasió i informació belgues, nord-americanes i britàniques.
 
Abans de la inaguració de l’exposició “La batalla del Pirineu”, M.Jesús Bono visitarà (12.15 h) la presó-museu “El Camí de la Llibertat” a Sort. Bono farà la visita acompanyada de l’alcalde del municipi.
 
El museu s’integra en els Espais de Memòria de Catalunya que promou la DG de la Memòria Democràtica i pretén donar a conèixer les evasions protagonitzades per milers de persones que fugien de la barbàrie nazi durant la Segona Guerra Mundial. La presó-museu la va inaugurar el conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, al juliol de 2007.
 
Més tard (16.30 h), Bono inaugurarà d’una placa de commemoració i homenatge a la memòria de les víctimes de la guerra civil enterrades en una fossa comuna al cementiri de Romadriu. Amb aquest acte, per primera la Generalitat dignificarà una fossa al Pallars. També hi partiparan l’alcalde de Llavorsí, Lluís Segalàs, i l’historiador Manel Gimeno.
 
Ofrena floral a Camarasa
 
El secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, participarà diumenge, 25 de maig (11 h), en l’ofrena floral amb motiu del 70è aniversari de la incorporació a files de la Lleva del Biberó. L’acte l’ha organitzat l’Agrupació de supervivents de la lleva del Biberó amb el suport de la DG de la Memòria Democràtica. L’ofrena es farà a la tomba de Camarasa, on hi ha enterrats uns 800 combatents de la guerra civil. Després de l’ofrena es visitarà la zona on es va fer la Batalla del Merengue. També participaran en l’acte l’alcalde del municipi, Josep Vendrell, i el president de l’associació, Francesc Bardera.
 
La Direcció Generalde la Memòria Democràtica és la unitat del govern encarregada d’impulsar una política pública de recuperació de la memòria democràtica.
 
Actes de la directora general de la Memòria Democràtica, M.Jesús Bono:
 
TEMA: INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “LA BATALLA DEL PIRINEU”
DIA: DISSABTE, 24 DE MAIG DE 2008
HORA: 13 H
LLOC: CASTELL DELS COMTES DEL PALLARS. SORT (Pallars Sobirà)
 
TEMA: INAUGURACIÓ PLACA EN RECORD DELS SOLDATS MORTS A LA GUERRA CIVIL
DIA: DISSABTE, 24 DE MAIG DE 2008
HORA: 16.30 H
LLOC: CEMENTIRI DE ROMADRIU. CARRER ÚNIC, S/N. ROMADRIU. (DEPÈN DEL MUNICIPI DE LLAVORSÍ) (Pallars Sobirà)
 
Per a més informació, podeu contactar amb el gabinet de premsa del DIREP:
93 552 61 09/ 08
 

11:00|.Cementiri de Camarasa|Camarasa (La Noguera)

El secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, participarà en l’ofrena floral amb motiu del 70è aniversari de la incorporació a files de la Lleva del Biberó.