La Generalitat reuneix experts internacionals per debatre sobre la recuperació de la memòria històrica i la seva representació

query_builder   5 maig 2008 00:00

event_note Nota de premsa

La Generalitat reuneix experts internacionals per debatre sobre la recuperació de la memòria històrica i la seva representació

Dimarts, 6 de maig, la Direcció General de la Memòria Democràtica, participarà en la presentació de la jornada "Fosca és l'habitació on dormim"
La directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat, M.Jesús Bono, participarà demà (12.00h) en la presentació de la jornada “Fosca és l’habitació on dormim”, un espai de reflexió i debat a l’entorn la recuperació de la memòria històrica i la seva representació, amb destacats experts internacionals. La jornada l’organitza el centre KRTU (Cultura, Recerca, Tecnologia, Universals) del departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat amb el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica i el Museu d’Història de la Ciutat. També participaran el director del KRTU, Vicenç Altaió, i  el director del Museu d’Història de la Ciutat, Joan Roca.

També assistiran a la presentació l’autor del llibre “Oscura es la habitación donde dormimos / Dark is the room where we sleep”, Francesc Torres, i la curadora associada de l’International Center of Photography (ICP) de Nova York, Kristen Lubben. Lubben és comissària de l’exposició Dark is the room where we sleep de Francesc Torres a l’ICP, i actualment treballa en l’arxiu retrobat de fotografies de Robert Capa i Gerda Taro. A més, hi seran presents el reporter de guerra de The New Yorker, Jon Lee Anderson, i l’historiador i membre de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes.
A les 20.00 h, tindrà lloc un debat sobre la memòria i la Transició, amb la participació de Borja de Riquer, Queralt Solé, Jon Lee Anderson, Emilio Silva, Xavier Montanyà, Josep Cruanyes i Francesc Torres. Queralt Solé és doctora en Història Contemporània i responsable de la Unitat de Fosses Comunes i Persones Desaparegudes de la Direcció General de Memòria Democràtica.

La jornada parteix de les reflexions i les imatges del llibre “Oscura es la habitación donde dormimos/ Dark is the room where we sleep” de Francesc Torres, que documenta el treball de l’excavació d’una fossa comuna de la Guerra Civil a Villamayor de Los Montes (Burgos) l’any 2004 i el posterior enterrament, l’any 2006, de les restes dels quaranta-sis cossos trobats.
 
La jornada es durà a terme en dos llocs emblemàtics de Barcelona: el Refugi 307, construït durant la guerra civil, i la Capella de Santa Àgata (Pl.del Rei), una de les mostres més representatives del gòtic català. 

La Direcció General de la Memòria Democràtica és la unitat del govern encarregada d'impulsar una política pública de recuperació de la memòria històrica.

12:00|.Refugi 307. Centre d'Interpretació Històrica (c. Nou de la Rambla, 169) |Barcelona (El Barcelonès)

La directora general de Memòria Democràtica, Maria Jesús Bono, participarà en la presentació de la jornada “Fosca és l’habitació on dormim”, un espai de reflexió i debat a l’entorn la recuperació de la memòria històrica i la seva representació, amb destacats experts internacionals.