La presentació (dimecres 7 de maig) l'organitza l'Oficina de promoció de la Pau i els Drets Humans de la Generalitat i inclourà l'anàlisi de l'exrepresentant de l'ACNUR a Espanya, Carlos Boggio, sobre la situació dels refugiats avui
L’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans de la Generalitat (Dep. Interior, Relacions Institucionals i Participació) presenta el pròxim dimecres (12.30h) el llibre “Els drets humans com a motor de l’evolució del règim internacional de protecció dels refugiats”, l’estudi guanyador del I Premi de recerca en drets humans. L’obra premiada, de la professora Sílvia Morgades, filla de Masquefa, parteix de la constatació que la definició de refugiat de la Convenció de Ginebra (1951) ja no és útil per a tots els supòsits que, actualment, obliguen les persones a fugir del seu lloc d’origen. Per això proposa que es consideri refugiat tot aquell que vegi violats els drets humans fonamentals i estigui en risc. D’aquesta manera, el dret a ser reconegut com a refugiat o el dret d’obtenir asil territorial inclouria els perseguits per raó de les seves opinions polítiques, els objectors de conciència, etc. 
L’autora és la professora de Dret Internacional Públic Sílvia Morgades, doctora per la Universitat Pompeu Fabra en el Programa de Doctorat de Dret, especialitat Estudis Internacionals, 2007. És diplomada en Droit des Réfugiés, Etrangers et Apatrides per la Universitat de Montpellier i professora associada a la UPF des de març de 2000. Ha publicat diversos treballs d’investigació sobre l’assistència humanitària després del conflicte de l’Iraq; la política exterior i de seguretat; el dret d’asil i la cooperació entre estats europeus davant la immigració, etc. 
La presentació comptarà amb la participació de Sílvia Morgades, el director de l’Oficina de promoció de la Pau i els Drets Humans, Xavier Badia, i el president del jurat del Premi, Jaume Saura. Amb el Premi de recerca en drets humans, dotat amb 4.000 €, la Generalitat vol promocionar la recerca i el treball d’investigació sobre els drets humans a Catalunya. En la seva primera edició, una vintena d’estudis van optar al premi, que està destinat a treballs de recerca centrats en qualsevol aspecte relatiu a la protecció dels drets humans i les llibertats.
 
Taula rodona amb Carlos Boggio, exrepresentant d’ACNUR a Espanya
La presentació del llibre comptarà amb l’anàlisi de Carlos Boggio, exrepresentant de l’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) a Espanya. Boggio, de nacionalitat argentina/italiana, és diplomat en Treball Social i té Estudis de Sociologia.
Durant 32 anys ha treballat en programes adreçats a la població desarrelada i en particular als refugiats i repatriats, amb organitzacions no governamentals (a Argentina i a França) i amb Nacions Unides en diferents països (1981-2006).
Durant els últims 25 anys ha estat funcionari internacional de l’ACNUR a Costa Rica, Hondures, Guatemala i Espanya, com també en la seu de l'Agència de Nacions Unides a Ginebra, Suïssa. Ha estat coordinador dels programes de l'ACNUR en diferents països, com Mèxic i Cuba.
Després de 25 anys amb ACNUR, Boggio ha adquirit una sòlida experiència en la protecció, planificació i execució de programes d'assistència a sol·licitants d'asil i refugiats i de repatriació i reintegració en diversos països d'Amèrica central. A  Guatemala, després del conflicte armat intern, va dirigir l'Oficina de l'ACNUR coordinant les operacions de repatriació de refugiats i de posada en marxa de programes de reintegració socioeconòmica fins al tancament de les operacions en aquest país.
Mentre era representant de l'ACNUR a Espanya va coordinar les activitats de protecció, informació pública i recaptació de fons provinents del govern central, institucions públiques descentralitzades i donants privats.

12:30|. Universitat Pompeu Fabra. Edifici Roger de Llúria (C/.Ramon Trias Fargas, 25-27)|Barcelona (El Barcelonès)

Presentació de l'obra guanyadora del I Premi de Recerca en Drets Humans i taula rodona amb Carlos Boggio, exrepresentant de l’ACNUR