El procés participatiu del Pla català de mitigació del canvi climàtic es presenta al Parlament Europeu

query_builder   20 juny 2008 00:00

event_note Nota de premsa

El procés participatiu del Pla català de mitigació del canvi climàtic es presenta al Parlament Europeu

· El president de la Comissió Temporal sobre el Canvi Climàtic del Parlament Europeu ha convidat la Generalitat a exposar a Brussel·les els resultats de la Convenció Catalana del Canvi Climàtic
El director general de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat, Frederic Ximeno, exposarà el proper dilluns, 23 de juny, a les 15 hores, l'experiència de la Generalitat de Catalunya en l'elaboració del Pla català de mitigació del canvi climàtic 2008-2012, a la Comissió Temporal sobre el Canvi Climàtic del Parlament Europeu, a Brussel·les. 

El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha rebut la invitació per presentar aquesta experiència de part de l’eurodiputat i president de la comissió temporal, Guido Sacconi, que va participar el passat mes de febrer a Barcelona en la sessió de cloenda de la Convenció Catalana del Canvi Climàtic, i que es va comprometre a gestionar l’organització d’una sessió temàtica que recollís experiències concretes de lluita per reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle dins de la Unió Europea, després de qualificar com a molt positiva l’experiència de Catalunya, tant pels objectius plantejats com pel mètode participatiu del procés utilitzat.
El tema de la sessió de dilluns és “Assolir una reducció significativa de les emissions de CO2 a curt termini: aprendre de les millors pràctiques en matèria de polítiques i tecnologies reeixides”. La Comissió Temporal sobre el Canvi Climàtic ha seleccionat tres experiències europees per al compliment dels objectius de Kyoto i de la Unió Europea: Catalunya, la ciutat de Rotterdam (Holanda) i la ciutat de Linköping (Suècia).
El Pla català de mitigació del canvi climàtic és una eina transversal que té com a objectiu la coordinació, el seguiment i l’impuls de polítiques, plans, actuacions i projectes sectorials que tinguin impacte directe i sinèrgic en la reducció d’emissions, a més de la coordinació i la concertació amb la societat civil i amb l’empresariat, per tal d’impulsar accions de reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) i acomplir el protocol de Kyoto.
El Pla ha seguit un procés participatiu, telemàtic i presencial, en el marc de la Convenció Catalana del Canvi Climàtic, que ha inclòs sessions de treball i  jornades de reflexió i debat. S’ha adreçat a representants dels agents socials i econòmics i dels ens locals, representants empresarials, de col·legis professionals i universitats, i també a la ciutadania. En definitiva, s’ha adreçat a tothom amb interès de col·laborar en el desenvolupament dels eixos que guiaran la política contra el canvi climàtic els propers anys. L’Oficina Catalana del Canvi Climàtic ha rebut quasi 1.000 propostes per a l’elaboració del Pla, que se centra en els sectors anomenats difusos, els que no estan inclosos en la Directiva de comerç d’emissions, que, en conjunt, hauran de reduir  o evitar emetre emissions de gasos amb efecte d’hivernacle en 5,33 Mt CO2 eq de mitjana anual durant el període de compliment del Protocol de Kyoto (2008-2012).

15:00|.Parlament Europeu (Rue Wiertz, 60. Room PHS 1 A 002)| (Bèlgica)

El director general de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat, Frederic Ximeno, exposarà  l’experiència de la Generalitat de Catalunya en l’elaboració del Pla català de mitigació del canvi climàtic 2008-2012, a la Comissió Temporal sobre el Canvi Climàtic del Parlament Europeu.