Homenatge als jueus empresonats durant la Segona Guerra Mundial a Sort

query_builder   19 setembre 2008 00:00

event_note Nota de premsa

Homenatge als jueus empresonats durant la Segona Guerra Mundial a Sort

Diumenge, 21 de setembre (12 h), a Sort (Pallars Sobirà)
En l’acte, que té el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat, es recordarà el pas per Catalunya de milers de refugiats jueus entre 1940 i 1944
 
La directora general de la Memòria Democràtica de la Generalitat, Maria Jesús Bono, participarà diumenge, 21 de setembre (12 h), en l’acte d’homenatge als jueus internats a la presó de Sort durant els anys de la Segona Guerra Mundial. L’acte, l’han organitzat l’Ajuntament de Sort i la Comunitat Israelita de Barcelona (CIB) amb el suport de la DG de la Memòria Democràtica de la Generalitat. També hi participaran l’alcalde de Sort, Agustí López; l’alcalde d’Aulus-les-Bains, Michel Veyssière, i el president de la CIB, Teodoro Burdman. Hi assistiran representants del Consell Comarcal del Pallars Sobirà i d’associacions istraelites de l’Estat espanyol i França. A més hi assistiran d’un centenar de membres de la comunitat israelita de Barcelona.
 
L’homenatge començarà amb una visita a la presó museu “El Camí de la Llibertat” de Sort. Després s’inaugurarà una placa en record dels jueus que hi van ser empresonats i es farà un relat dramatitzat d’aquests fets.
 
Durant la Segona Guerra Mundial, els Pirineus van ser escenari del pas constant de persones que arribaven des de França a territori espanyol, fugint de la barbàrie nazi. Els jueus van ser un dels grups més nombrosos d’aquests refugiats. Es calcula que entre 1939 i agost de 1944 van passar per Sort al voltant de 2.700 refugiats estrangers, entre els quals uns 300 jueus. Alguns d’ells van ser tancats a la presó de Sort.
 
La Direcció General de la Memòria Democràtica, impulsora del Memorial Democràtic, és la unitat del Govern encarregada de les polítiques públiques de memòria històrica. Entre d’altres actuacions, ha donat suport a l’Ajuntament de Sort per a la museïtzació de l’antiga presó de la capital del Pallars Sobirà. El museu “El Camí de la Llibertat. Un museu de la pau a la frontera” recupera la història dels milers de persones que, durant la Segona Guerra Mundial, van fugir de la barbàrie nazi a través dels Pirineus en cerca de la seva llibertat. 

12:00|.Museu "Camí de la Llibertat" (Plaça Sant Eloi, s/n)|Sort (El Pallars Sobirà)

La directora general de la Memòria Democràtica de la Generalitat, Maria Jesús Bono, participarà en l’acte d’homenatge als jueus internats a la presó de Sort durant els anys de la Segona Guerra Mundial.