La presidenta De Gispert i el conseller Mascarell obren la lectura del Parlament amb motiu de Sant Jordi

Enguany l'obra escollida per a la lectura institucional és 'La vida i la mort d'en Jordi Fraginals' per celebrar el centenari de la seva publicació

query_builder   18 abril 2012 11:20

event_note Nota de premsa

La presidenta De Gispert i el conseller Mascarell obren la lectura del Parlament amb motiu de Sant Jordi

Enguany l'obra escollida per a la lectura institucional és 'La vida i la mort d'en Jordi Fraginals' per celebrar el centenari de la seva publicació

El Parlament de Catalunya i la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) commemoraran demà dijous, 19 d’abril, la diada de Sant Jordi amb una lectura de fragments de La vida i la mort de Jordi Fraginals, del novel·lista i dramaturg Josep Pous i Pagès (Figueres, 1.02.1873 – Barcelona, 15.02.1952). Aquest és el vuitè any consecutiu que les dues institucions organitzen conjuntament aquesta iniciativa per difondre la cultura i la literatura catalanes.
 
A les 11 hores, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, obriran la lectura, en què participaran també els alcaldes de Figueres i Avinyonet de Puigventós, Santi Vila i Josep Maria Bartolomé respectivament, els municipis on va néixer i viure Pous. També és previst que llegeixin diputats i representants de la societat civil, entre els quals la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals; el director de l’Ateneu Barcelonès, Francesc Cabana; els actors Lluís Soler, Hermann Bonnín i Estel Solé, o el campió del món de natació als Special Olympics d’Atenes, Tonet Ramírez. El director de la ILC, Oriol Izquierdo, clourà les lectures cap a les 13 hores.
 
El periodista Toni Puntí, presentador del magazín d’actualitat cultural Ànima, de Televisió de Catalunya, conduirà l’acte, que acompanyarà musicalment el Quintet DaCap, de l’Escola Superior de Música de Catalunya.
 
La novel·la de Pous i Pagès, un dels representants més característics del Modernisme, es va publicar el 1912 i descriu la vida de Jordi Fraginals, que esdevé fins a la mort una encarnació de la lluita per escapar del destí imposat, és  a dir, dels valors de la voluntat i la llibertat contra les coaccions socials i el determinisme de la natura.
 
Coincideix que Pous i Pagès va ser el primer president de la Institució de les Lletres Catalanes en època republicana (novembre 1937 – gener 1939) i que enguany es commemora el 75è aniversari de la creació d’aquest organisme i el 25è d’ençà de la seva recuperació.

11:00|Lectura institucional al Parlament amb motiu de Sant Jordi.Parlament de Catalunya (Parc de la Ciutadella, s/n)|Barcelona (Barcelonès)

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, obriran la lectura del Parlament amb motiu de Sant Jordi. Enguany l'obra escollida és La vida i la mort d'en Jordi Fraginals, de Josep Pous i Pagès, de la qual se'n celebra el centenari de la seva publicació.