La Generalitat debat l'Informe sobre la desafecció política amb entitats i tècnics en l'àmbit local de Girona

query_builder   1 abril 2009 00:00

event_note Nota de premsa

La Generalitat debat l'Informe sobre la desafecció política amb entitats i tècnics en l'àmbit local de Girona

Demà, dijous, 2 d'abril, el secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, inaugurarà la sessió de debat a la Casa de la Cultura a Girona a les 11 h. Hi haurà atenció als mitjans a les 10.50 h
 
-El Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació es trobarà amb una trentena de càrrecs electes i tècnics en l’àmbit local de Girona per debatre sobre mesures per combatre la desafecció
 
-L’Informe sobre la desafecció proposa obrir el debat sobre mesures com: establir mecanismes més efectius de rendiment de comptes per part  d’institucions i partits o promoure la formació política en l’ensenyament obligatori
 
-Al maig es presentaran les conclusions obtingudes fruit del debat amb agents socials, tècnics del món local, entitats, etc que s’estan celebrant arreu de Catalunya
 
 
El secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, inaugurarà demà a Girona (11 h) la sessió de debat sobre l’Informe sobre la desafecció política, amb l’objectiu que càrrecs electes, tècnics de l’àmbit local i entitats de la societat civil organitzada, analitzin diferents propostes per combatre la desafecció política. La sessió de demà reunirà una trentena de tècnics i càrrecs electes. També hi participaran el director del Serveis Territorials a Girona del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Marc Vidal, i el catedràtic de Ciència Política de la UAB i coordinador de l’informe, Josep M.Vallès, que pronunciarà la conferència “Actituds polítiques i participació a Catalunya”. Just abans que comenci la sessió, a les 10.50 h, hi haurà una atenció als mitjans. La intervenció del professor Vallès també és oberta als mitjans.
 
El debat parteix de l’estudi “Actituds polítiques i comportament electoral a Catalunya: materials per a un debat social” encarregat pel Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació per combatre l’abstenció i l’allunyament entre la política i la ciutadania.
 
Sessions com la que el Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació porta demà a Girona s’estan celebrant arreu del territori durant aquest mes i, al maig, es farà la sessió plenària a Barcelona, on es presentaran les conclusions. La dinàmica de les sessions consisteix a presentar l’informe per part d’un representant de l’equip que el va elaborar i, posteriorment, debatre’l en grups de treball entre entitats, càrrecs electes i tècnics del món local.
 
L’Informe Vallès
La Generalitat va presentar l’estudi sobre la desafecció el passat mes de maig amb la voluntat de posar-lo a debat entre tots els actors implicats: partits polítics, administracions, ciutadania i mitjans de comunicació. Ara la Direcció General de Participació Ciutadana porta aquest debat arreu del territori català amb l’objectiu de recollir les seves propostes i més tard, al mes de maig, poder presentar les conclusions en una sessió plenària, amb l’objectiu de consensuar mesures per combatre la desafecció política.
 
El document, resultat del treball d’investigadors de la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Fundació Bofill i la DG de Participació Ciutadana de la Generalitat i coordinat pel professor Josep M. Vallès, proposa que institucions, administracions, partits polítics i mitjans de comunicació adoptin mesures per ser més transparents, participatius i clars. També inclou una cinquantena de possibles mesures com ara garantir per llei la transparència d’institucions i partits; establir mecanismes per avaluar el rendiment de les lleis del Parlament o els plans de les administracions; elaborar un codi de comportament que comprometi als responsables polítics; reconèixer els drets electorals dels estrangers; rebaixar l’edat del dret al sufragi actiu o promoure la formació política en l’ensenyament obligatori. Algunes d’aquestes mesures ja s’estan implantant, o estan en vies de fer-ho, com ara el Pla de Participació Ciutadana aprovat pel Govern o la Iniciativa Ciutadana Municipal, que es troba en procés de debat.
 
Just abans de l’inici de l’acte (10.50 h) hi haurà una atenció als mitjans
 
 
Podeu obtenir més informació així com consultar l’informe sobre la desafecció en la pàgina web de la Direcció General de Participació Ciutadana (www.gencat.cat/dirip).

10:50|.Casa de la Cultura (pl. de l'Hospital, 6)|Girona (El Gironès)

El secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, inaugurarà la sessió de debat sobre l’Informe sobre la desafecció política, amb l’objectiu que càrrecs electes, tècnics de l’àmbit local i entitats de la societat civil organitzada, analitzin diferents propostes per combatre la desafecció política.  Just abans que comenci la sessió, a les 10.50 hores, hi haurà una atenció als mitjans.