L'activista contra la tortura que va inspirar "La vida secreta de las palabras", Inge Genefke, pronuncia una conferència a Barcelona

query_builder   27 maig 2009 00:00

event_note Nota de premsa

L'activista contra la tortura que va inspirar "La vida secreta de las palabras", Inge Genefke, pronuncia una conferència a Barcelona

Dijous, 28 de maig (19.30 h), a la sala d'actes de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya
 
L’activista contra la tortura Inge Genefke pronunciarà el pròxim dijous (19.30 h) una conferència a la ciutat de Barcelona, en un acte organitzat pel Grup Solidari Ibiray amb la col·laboració del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació (Of. Promoció de la Pau i els Drets Humans i Memorial Democràtic). Genefke,  fundadora i ambaixadora del Consell Internacional de Rehabilitació de Víctimes de la Tortura parlarà de “La tortura i les seves conseqüències” a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya. També intervindran en l’acte el secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, i el president d’Ibiray, Juan José Arén.  
 
Inge Genefke (Dinamarca, 1938) és ambaixadora i fundadora del Comitè Internacional de Rehabilitació per a Víctimes de la Tortura, una organització independent que treballa per a la prevenció de la tortura a tot el món, la conscienciació, la rehabilitació de víctimes, i contra la impunitat dels torturadors.   L’IRCT col·labora amb més de 200 centres de rehabilitació de víctimes de tot el món. Actualment, treballa a l’Iraq, diversos punts d’Àfrica, Uzbekistan etc.  L’entitat denuncia que més de 3 mil milions de persones viuen en països on els governs practiquen la tortura i els tractes cruels, inhumans i degradants, tot i la seva prohibició segons les lleis internacionals.
 
Genefke i la seva llarga trajectòria de lluita contra la tortura van inspirar “La vida secreta de las palabras” d’Isabel Coixet, una pel·lícula que va donar a conèixer mundialment el seu treball. Per la seva feina amb les víctimes de la tortura, Genefke ha rebut diversos premis com ara el guardó suec de Drets Humans en honor d’Olof Palme (1983); el guardó danès a la Millor Dona Europea (1987); el premi Ebbe Munck a una lluitadora per la llibertat atorgat per la Reina Margarita II de Dinamarca (1990); el guardó de “Drets Humans” de l’Associació Psiquiàtrica Americana (1996); el premi Consellera Virtual d’Estats Units (2000); i el Premi La Pedra de la Memòria en memòria de les víctimes i afusellats de la Guera Civil espanyola (2006), entre d’altres.
 
El Grup Solidari Ibiray, filial del seu homònim a l’Uruguay, ajuda expresos i exiliats polítics uruguaians que encara pateixen les conseqüències del seu pas per presons de la dictadura militar que va patir el país. Actualment, atén més de cent activistes que pateixen problemes de salut i manca de recursos econòmics. Fa quatre anys que l’entitat va obrir una seu a Barcelona, per donar a conéixer la situació d’aquestes persones que van patir tortures, presó i exili en la lluita pels valors democràtics a l’Uruguai.
 
L’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans és la unitat de la Generalitat que s’ocupa de promoure la cultura de la pau i el respecte als drets humans. L’Oficina ha coordinat la redacció de la proposta per a la creació d’un mecanisme català de prevenció de la tortura, un òrgan pioner a l’Estat. Es tracta d’una figura creada per Nacions Unides que implica l’establiment d’un sistema de visites periòdiques dels llocs on es troben les persones privades de llibertat i la formulació de propostes amb una finalitat fonamentalment preventiva de la tortura. A l’òrgan encarregat de fer aquestes visites, que a Catalunya seria el Síndic, cap autoritat no li podrà denegar l’accés als llocs de detenció i a les seves instal·lacions, ni l’accés a la informació sobre el tractament de les persones i les condicions de la seva detenció.
 
El Memorial Democràtic de la Generalitat és la primera institució de l’Estat dedicada íntegrament a la recuperació de la memòria democràtica. Entre els seus objectius hi ha l’homenatge i reconeixement als qui van patir tortures i persecució per haver defensat la democràcia i la llibertat.
 
 
 
 

19:30|.Escola d'Administració Pública (c. Girona, 20)|Barcelona (El Barcelonès)

El secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, presentarà l'activista contra la tortura Inge Genefke, que pronunciarà la conferència "La tortura i les seves conseqüències", en un acte organitzat pel Grup Solidari Iribay amb el suport de l'Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans i el Memorial Democràtic.