La Generalitat porta a L'Hospitalet "Quan plovien bombes", una exposició sobre els bombardejos durant la Guerra Civil

query_builder   27 maig 2009 00:00

event_note Nota de premsa

La Generalitat porta a L'Hospitalet "Quan plovien bombes", una exposició sobre els bombardejos durant la Guerra Civil

Dijous, 28 de maig (20.30 h), inauguració de la mostra al Museu d'Història de l'Hospitalet de Llobregat
 
 
L’Hospitalet de Llobregat acollirà a partir de djous, 28 de maig (20.30 h), l’exposició “Quan plovien bombes”, una mostra que recupera la memòria dels bombardejos que van patir durant la Guerra Civil desenes de ciutats catalanes.  La mostra,  produïda per la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat,  s’instal·larà al Museu d’Història de L’Hospitalet fins al 5 de juliol. L’exposició s’emmarca en el programa d’actes organitzat pel Centre d’Estudis de L’Hospitalet coincidint amb el seu 25è aniversari.
 
Participaran en la inauguració el director dels serveis territorials d’Interior, Relacions Institucionals i Participació a Barcelona, Àngel Merino, el primer tinent d’alcalde d’Eduació i Cultura de l’Hospitalet, Mario Sanz, la presidenta del Centre d’Estudis de l’Hospitalet, Pilar Massana i el responsable de projectes de recuperació de la memòria democràtica del Centre d’Estudis de l’Hospitalet, Joan Camós.  
 
La mostra
 
“Quan plovien bombes. Els bombardejos sobre Catalunya durant la Guerra Civil” pretén obrir un espai de reflexió sobre l’experiència bèl·lica dels bombardejos sistemàtics que va patir la població civil durant la guerra i sobre el seu significat històric. També inclou informació sobre els atacs sobre L’Hospitalet, que va ser bombardejada en diverses ocasions entre el 27 d’abril de 1937 i el 25 de gener de 1939.
 
L’exposició mostra, a través de fotografies i plafons informatius, els sistemes de construcció, la tipologia i el caràcter excepcional de la xarxa catalana de refugis d’iniciativa civil. També recupera material gràfic i audiovisual sobre els bombardejos, a banda d’apostar per noves eines didàctiques d’interpretació dels fets. El muntatge integra fotografies i audiovisuals de l'època i imatges actuals dels refugis, dibuixos infantils, cartells de propaganda i telegrames, ordres militars i altres documents recuperats d’arxius espanyols i italians.
 
La mostra aporta informació de tot Catalunya i es va enriquint amb el material de les localitats que l’acullen. El títol de l’exposició prové d’un text de Mercè Rodoreda, que des del seu exili a París recordava amb una imatge torbadora la impotència davant d’una amenaça inèdita. En una carta a Cèsar-August Jordana li parlava de Pere Quart (Joan Oliver) dient: Digueu a l’estimat i manta volta assats fúnebre però sempre civilitzat, encara que deixadot, amic Oliver, que una vegada li vaig demanar un vers. Era quan plovien bombes. I encara l'espero. I el temps que el deuré esperar! (...)
 
“Quan plovien bombes” s’emmarca en un programa d’actuacions iniciat al març de l’any passat per la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat (Dep. d’Interior, Relacions Institucionals i Participació) per recuperar la memòria dels bombardejos que van patir més de 140 municipis catalans durant la Guerra Civil i que van provocar almenys 4.736 morts.
 
Comissaris de la mostra
Xavier Domènech Sampere és professor del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha investigat els períodes de la Guerra Civil i el Franquisme a Catalunya i Espanya, centrant-se en els moviments socials i els mecanismes de canvi polític al llarg del segle XX. Ha comissariat exposicions com “Memòria Democràtica de Sabadell. 1936-1976” i “Refugi. Quan el refugi és el subsòl”. Premi Ciutat de Barcelona d’Història el 2007.
 
Laura Zenobi és investigadora del Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica de la Universitat Autònoma de Barcelona, on també ha desenvolupat tasques de coordinació de projectes de difusió històrica. Ha treballat sobre els períodes de la Guerra Civil i el Franquisme a Catalunya i Espanya, abordant a la vegada la història comparada amb Itàlia i Alemanya. Ha publicat en revistes com “L’Avenç”, “Spagna Contemporanea” i “Historia del Presente”.
 
La mostra es podrà visitar de 10 h a 13 h i de 17 h a 20 h i els dissabtes i diumenges d’ 11 h a 14.
 
 
 
 
 
 
 

20:30|.Museu d'Història de l'Hospitalet (c. Joan Pallarès, 37)|Hospitalet de Llobregat (El Barcelonès)

El director dels Serveis Territorials d'Interior, Relacions Institucionals i Participació a Barcelona, Àngel Merino, participarà en la inauguració de "Quan plovien bombes", una exposició produïda per la Generalitat per recuperar la memòria dels bombardejos que van patir desenes de localitats catalanes ara fa 70 anys.