La Generalitat porta a Mataró l'exposició "Quan plovien bombes", que recupera la memòria dels bombardejos durant la Guerra Civil

query_builder   30 abril 2009 00:00

event_note Nota de premsa

La Generalitat porta a Mataró l'exposició "Quan plovien bombes", que recupera la memòria dels bombardejos durant la Guerra Civil

Dimarts, 5 de maig (18 h), inauguració de la mostra a la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró
Mataró acollirà a partir de dimarts, 5 de maig (18 h), l’exposició “Quan plovien bombes”, una mostra que recupera la memòria dels bombardejos que van patir durant la Guerra Civil la capital del Maresme i altres ciutats catalanes.  La mostra,  produïda per la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat,  s’instal·larà a la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró fins al 23 de maig.
 
Participaran en la inauguració el responsable de Difusió del Memorial Democràtic, Ignasi Sardà, i la regidora de Gent Gran de l’Ajuntament de Mataró, Núria Aguilar. Després dels parlaments, l’historiador Joan Villarroya farà una conferència sobre els bombardejos a Catalunya.
 
“Quan plovien bombes. Els bombardejos sobre Catalunya durant la Guerra Civil” pretén obrir un espai de reflexió sobre l’experiència bèl·lica dels bombardejos sistemàtics que va patir la població civil durant la guerra i sobre el seu significat històric. L’exposició mostra un mapa de Mataró en el qual se situen els bombardejos que va patir la ciutat i els refugis que s’hi han localitzat. També es mostra alguna fotografia d'un refugi i el mapa d'un refugi que ja no existeix, així com una foto aèria feta durant un bombardeig el 3 de desembre de 1938. La mostra recull, a més, documentació d'arxiu de la Junta de Defensa Passiva de Mataró, on hi ha detalls de projectes de refugis que, finalment, no es van construir.
 
L’exposició mostra, a través de fotografies i plafons informatius, els sistemes de construcció, la tipologia i el caràcter excepcional de la xarxa catalana de refugis d’iniciativa civil. També recupera material gràfic i audiovisual sobre els bombardejos, a banda d’apostar per noves eines didàctiques d’interpretació dels fets. El muntatge integra fotografies i audiovisuals de l'època i imatges actuals dels refugis, dibuixos infantils, cartells de propaganda i telegrames, ordres militars i altres documents recuperats d’arxius espanyols i italians.
 
La mostra aporta informació de tot Catalunya i es va enriquint amb el material de les localitats que l’acullen. A Mataró l’aportació local és obra dels historiadors Margarida Colomer i Josep Xaubet.
 
El títol de l’exposició prové d’un text de Mercè Rodoreda, que des del seu exili a París recordava amb una imatge torbadora la impotència davant d’una amenaça inèdita. En una carta a Cèsar-August Jordana li parlava de Pere Quart (Joan Oliver) dient: Digueu a l’estimat i manta volta assats fúnebre però sempre civilitzat, encara que deixadot, amic Oliver, que una vegada li vaig demanar un vers. Era quan plovien bombes. I encara l'espero. I el temps que el deuré esperar! (...)
 
“Quan plovien bombes” s’emmarca en un programa d’actuacions iniciat al març de l’any passat per la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat (Dep. d’Interior, Relacions Institucionals i Participació) per recuperar la memòria dels bombardejos que van patir més de 140 municipis catalans durant la Guerra Civil i que van provocar almenys 4.736 morts.
 
Comissaris de la mostra
Xavier Domènech Sampere és professor del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha investigat els períodes de la Guerra Civil i el Franquisme a Catalunya i Espanya, centrant-se en els moviments socials i els mecanismes de canvi polític al llarg del segle XX. Ha comissariat exposicions com “Memòria Democràtica de Sabadell. 1936-1976” i “Refugi. Quan el refugi és el subsòl”. Premi Ciutat de Barcelona d’Història el 2007.
 
Laura Zenobi és investigadora del Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica de la Universitat Autònoma de Barcelona, on també ha desenvolupat tasques de coordinació de projectes de difusió històrica. Ha treballat sobre els períodes de la Guerra Civil i el Franquisme a Catalunya i Espanya, abordant a la vegada la història comparada amb Itàlia i Alemanya. Ha publicat en revistes com “L’Avenç”, “Spagna Contemporanea” i “Historia del Presente”.

18:00|.Biblioteca Pompeu Fabra. Plaça Occitània, s/n|Mataró (El Maresme)

Inauguració de l'exposició "Quan plovien bombes" a Mataró