Experts en antropologia forense debaten a Barcelona sobre les tècniques d'exhumació de fosses

query_builder   9 juny 2009 00:00

event_note Nota de premsa

Experts en antropologia forense debaten a Barcelona sobre les tècniques d'exhumació de fosses

Dimarts, 9 de juny (9.30 h), la directora general de la Memòria Democràtica de la Generalitat, M. Jesús Bono, participarà en la inauguració del seminari "Antropologia forense en el marc dels drets humans"
Dimecres 10, l’Equip Argentí d’Antropologia Forense presentarà el seu treball d’identificació de víctimes de la violència política a Barcelona. Hi participarà el director del Memorial Democràtic de la Generalitat, Miquel Caminal
 
La directora general de la Memòria Democràtica de la Generalitat, M. Jesús Bono, participarà dimarts, 9 de juny (9.30 h), en la inauguració del “I Seminari d’antropologia forense en el marc dels drets humans” que reuneix experts en arqueologia, metges forenses i investigadors per debatre sobre les tècniques modernes de recuperació i identificació de persones desaparegudes en contexts violents. El seminari l’ha organitzat el Gabinet d’Antropologia, Psiquiatria & Psicologia amb el suport de l’Institut Català d’Estudis de la Violència.
 
La jornada comptarà amb la participació, entre altres, de l’investigador del Projecte "Les polítiques de la memòria a l’Espanya contemporània" i científic del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), J. Ferrandiz Martin. Ferrandiz ha intervingut en més de 40 exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil. A més, la metge especialista en Medicina Legal i Forense, membre de l’equip d’identificació de l’atemptat terrorista de l’11-M, Anna Hospital, parlarà d’odontologia forense. Per la seva banda, el metge forense i coordinador del Grup d’exhumacions i codirector del Grup Paleolab, Manuel Polo, analitzarà els mètodes internacionals utilitzats per a la identificació de restes òssies humanes.
 
Trobada d’experts argentins en antropologia forense a Barcelona
 
D’altra banda, dimecres 10 de juny (19 h), el director del Memorial Democràtic de la Generalitat, Miquel Caminal, participarà en la presentació del treball de l’Equip Argentí d’Antropologia Forense (EAAF). Aquest equip ha treballat en la  identificació de víctimes de la violència política i les desaparicions forçades a Argentina i altres punts del món i en l’aplicació de l’antropologia forense en la investigació de les violacions dels drets humans. Hi participaran el president de l’EAAF, Luis Fondebrider, l’antropòloga de l’Equip, Mercedes Salado, i el conseller de Drets Humans de l’Ambaixada de la República Argentina a Espanya, Carlos M. Duhalde. A continuació es projectarà un documental sobre les excavacions a la província de Córdoba (Argentina). La presentació es farà a la Fundació Pi i Sunyer (Gran Via de les Corts Catalanes, 491).

L’EAAF va néixer l’any 1984 amb l’objectiu d’exhumar i identificar les víctimes de la dictadura militar argentina. L’equip multidisciplinari d’antropòlegs, metges, químics i informàtics ha identificat més de 300 víctimes de la dictadura i ha recollit mostres de sang de 3.600 familiars de desapareguts. L’EAAF investiga també sobre les víctimes de violacions de drets humans a d’altres països com ara Xile, Bolívia, El Salvador, Guatemala, Etiòpia, Sud-àfrica, Romania, etc.

ACTE: Primer seminari d’antropologia forense en el marc dels drets humans
DIA: Dimarts, 9 de juny de 2009
HORA: 9.30 H
LLOC: Residència d’Investigadors (CSIC). (C/. Hospital, 64) Barcelona

19:30|.Fundació Pi i Sunyer (Gran Via de les Corts Catalanes, 491)|Barcelona (El Barcelonès)

El director del Memorial Democràtic de la Generalitat, Miquel Caminal, participarà en la presentació del treball de l’Equip Argentí d’Antropologia Forense (EAAF). Aquest equip ha treballat en la  identificació de víctimes de la violència política i les desaparicions forçades a Argentina i altres punts del món i en l’aplicació de l’antropologia forense en la investigació de les violacions dels drets humans.