Elna (França) commemora el 70è aniversari de la maternitat que va acollir centenars de mares exiliades

query_builder   12 juny 2009 00:00

event_note Nota de premsa

Elna (França) commemora el 70è aniversari de la maternitat que va acollir centenars de mares exiliades

La directora general de la Memòria Democràtica de la Generalitat, M. Jesús Bono, participarà en les activitats per recuperar la memòria de la Maternitat d'Elna i homenatjar la seva fundadora, Elisabeth Eidenbenz, els dies 13 i 14 de juny
La directora general de la Memòria Democràtica de la Generalitat, M. Jesús Bono, participarà diumenge, 14 de juny (12 h), en la trobada de nenes que porten el nom d’Elna en record i homenatge a la maternitat que, fa 70 anys, va acollir centenars de mares exiliades al sud de França. També hi participaran l’alcalde d’Elna, Nicolas Garcia; la diputada M. Mercè Roca, com a membre de la Comissió de Cultura del Parlament; i el director del Museu Memorial de l’Exili, Jordi Font.
 
L’acte començarà amb una visita a l’exposició Els Infants d’Elna i a la Maternitat. Posteriorment, s’inaugurarà una placa en homenatge a la tasca per la pau realitzada per Elisabeth Eidenbenz, la fundadora del centre. Dissabte, a les 17.30 h, l’Ajuntament d’Elna celebrarà diverses activitats per recuperar la memòria de la maternitat, com lectures de textos sobre la pau i la llibertat, una exposició i una obra de teatre. 
 
La de diumenge és la segona reunió de nenes anomenades Elna, després que la Generalitat i l’Editorial Ara Llibres convoquessin una trobada al Parc de la Ciutadella de Barcelona el juny de 2008. La idea de la primera trobada va sorgir arran del fet que, des de la publicació de La Maternitat d’Elna, bressol dels exiliats (Ara Llibres) i que la Generalitat organitzés una exposició que recupera la història de la maternitat, desenes de mares de tot Catalunya van decidir posar aquest nom a les seves filles.
 
Eidenbenz va fundar la maternitat el 1939, mentre cinc-centes mil refugiades i refugiats espanyols travessaven la frontera francesa i eren internats en camps de concentració com els de Ribesaltes, Argelers o Sant Cebrià. Eidenbenz, una jove mestra del Cartell d’Ajuda Suïssa als Nens Víctimes de la Guerra, va instal·lar una maternitat en una torre abandonada de la localitat d’Elna (Rosselló). 597 nens i nenes fills de refugiades republicanes procedents de Catalunya, i d’algunes dones jueves, gitanes i d’altres procedències hi van néixer entre l’any 1939 i abril de 1944, quan l’exèrcit alemany va clausurar la Maternitat.

12:00|.Jardins de la Maternitat d'Elna (ctra. de Bages s/n, km 1, F-66200)| (França)

La directora general de la Memòria Democràtica, M. Jesús Bono, participarà en la segona trobada de nenes que porten el nom d’Elna en homenatge a la maternitat que, fa 70 anys, va acollir centenars de mares exiliades al sud de França.