El Departament d'Interior i l'Ajuntament de Terrassa posen a debat l'Informe sobre la desafecció política

query_builder   15 juny 2009 00:00

event_note Nota de premsa

El Departament d'Interior i l'Ajuntament de Terrassa posen a debat l'Informe sobre la desafecció política

Dimarts, 16 de juny, la sala d'actes del Diari de Terrassa acollirà una conferència del professor Josep Maria Vallès, coordinador de l'estudi Actituds polítiques i comportament electoral a Catalunya
El Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació i l’Ajuntament de Terrassa organitzen dimarts vinent una sessió de debat sobre l’Informe sobre la desafecció política. L’objectiu de l’acte, organitzat en col·laboració amb el Diari de Terrassa, és que càrrecs electes, tècnics de l’àmbit local i entitats de la societat civil organitzada, analitzin diferents propostes per combatre la desafecció política. La sessió, conduïda per la directora del Diari de Terrassa, Anna Muñoz, començarà amb les intervencions del regidor de Presidència, Relacions Institucionals, Imatge i Comunicació de l’Ajuntament de Terrassa, Jordi Ballart, i del secretari de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat, Josep Vendrell. Tot seguit, el catedràtic de Ciències Polítiques de la UAB i coordinador de l’estudi, Josep Maria Vallès, pronunciarà la conferència Demòcrates creients, però poc practicants? Un balanç sobre la política catalana. Després hi haurà un torn obert de paraules. Assistiran a l’acte el director dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Àngel Merino, i el director general de Participació Ciutadana de la Generalitat, Marc Rius.
 
El debat parteix de l’estudi Actituds polítiques i comportament electoral a Catalunya: materials per a un debat social encarregat pel Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació per combatre l’abstenció i l’allunyament entre la política i la ciutadania.
 
Sessions com la que se celebrarà dimarts a Terrassa, s’han celebrat a les 7 demarcacions catalanes durant els mesos de març, abril i maig. La Direcció General de Participació Ciutadana també ha celebrat sessions de debat sectorials amb el Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs i amb representants de sindicats, universitats, entitats, etc. El pròxim mes de setembre, es presentaran les conclusions del procés de debat.
 
L’Informe Vallès
La Generalitat va presentar l’estudi sobre la desafecció el 2008 amb la voluntat de posar-lo a debat entre tots els actors implicats: partits polítics, administracions, ciutadania i mitjans de comunicació. Ara la Direcció General de Participació Ciutadana porta aquest debat arreu del territori català amb l’objectiu de recollir les seves propostes i més tard, poder presentar les conclusions amb l’objectiu de consensuar mesures per combatre la desafecció política.
 
El document, resultat del treball d’investigadors de la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Fundació Bofill i la DG de Participació Ciutadana de la Generalitat i coordinat pel professor Josep Ma Vallès, proposa que institucions, administracions, partits polítics i mitjans de comunicació adoptin mesures per ser més transparents, participatius i clars. També inclou una cinquantena de possibles mesures com ara garantir per llei la transparència d’institucions i partits; establir mecanismes per avaluar el rendiment de les lleis del Parlament o els plans de les administracions; elaborar un codi de comportament que comprometi als responsables polítics; reconèixer els drets electorals dels estrangers; rebaixar l’edat del dret al sufragi actiu o promoure la formació política en l’ensenyament obligatori. Algunes de les mesures ja s’estan implantant, com ara el Pla de Participació Ciutadana aprovat pel Govern, la Llei de Consultes Populars, en tràmit parlamentari, o la Iniciativa Ciutadana Municipal, que s’inclourà dins la Llei de Governs Locals.

19:30|.Diari de Terrassa (c. Vinyals, 61)|Terrassa (El Vallès Occidental)

El secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, participarà en una sessió de debat de l'informe sobre la desafecció política. A la sessió, conduïda per la directora del Diari de Terrassa, Anna Muñoz, també participaran el regidor de Presidència, Relacions Institucionals, Imatge i Comunicació de l’Ajuntament de Terrassa, Jordi Ballart, i el catedràtic de Ciències Polítiques de la UAB i coordinador de l’estudi, Josep Maria Vallès, que pronunciarà la conferència Demòcrates creients, però poc practicants? Un balanç sobre la política catalana.