Isona i Conca Dellà inauguren dissabte dues rutes històriques que s'integren en la Xarxa d'Espais de Memòria de Catalunya

query_builder   5 juny 2009 00:00

event_note Nota de premsa

Isona i Conca Dellà inauguren dissabte dues rutes històriques que s'integren en la Xarxa d'Espais de Memòria de Catalunya

Dissabte, 6 de juny (11.30 h), el secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, participarà en la inauguració
El secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, participarà dissabte (11.30 h) en la inauguració de dues noves rutes de memòria a Isona i la Conca Dellà (Pallars Jussà). També hi participaran l’alcalde de la localitat, Antoni Grasa, el president del Consell Comarcal de Pallars Jussà, Xavier Pont, i el director dels Serveis Territorials del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació a l’Alt Pirineu i Aran, Àngel Joval. La comitiva es trobarà a les 11.30 h a l’ajuntament d’Isona, des d’on es desplaçarà a la Posa per recórrer un primer itinerari que descobreix búnquers i trinxeres. A les 13.00 h, començarà el recorregut per  la segona ruta, que comença al forn i transcorre per 7 punts dels carrers del poble que han estat senyalitzats.  A la Pl. Bisbe Badia es faran els parlaments, a càrrec de Josep Vendrell, Antoni Grasa i Xavier Pont.
 
Es dos itineraris que s’inauguren dissabte s’integraran en la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya, una xarxa de vestigis i llocs emblemàtics de la guerra i la lluita antifranquista que impulsa el Memorial Democràtic de la Generalitat. A la demarcació de Lleida, ja s’ha senyalitzat la Ruta per la Línia-2 a La Segarra i dues rutes a Rialp (P. Sobirà) que recuperen els camins utilitzats per arribar a primera línia del front de guerra i portar-hi material. A més, en els pròxims mesos s’inauguraran noves senyalitzacions de rutes històriques a Alòs d’Isil; Ribera de Cardós, Vilamur i Llavorsí (Pallars Sobirà).
 
Nous itineraris al Pallars Jussà
La primera ruta senyalitzada, impulsada pel Consell Comarcal del Pallars Jussà amb el suport del Memorial Democràtic, és un recorregut per l’arqueologia bèl·lica del municipi d’Isona i Conca Dellà, on es conserven molts vestigis dels enfrontaments que s’hi van produir entre maig i desembre de 1938, un cop estabilitzat el front a les dues ribes de la Noguera Pallaresa. Els combats van ser especialment intensos a les proximitats d’Isona, on es van construir nombroses defenses.
 
La localització de búnquers i trinxeres ha possibilitat que es pogués dissenyar un itinerari amb un indubtable atractiu tant per explicar els combats que s’hi van desenvolupar com per admirar el ric patrimoni paisatgístic i natural de la zona, als voltants de l’església de la Mare de Déu de la Posa. L’itinerari s’ha senyalitzat amb banderoles direccionals i amb cartells explicatius a cada punt d’interès. Paral·lelament, s’ha confeccionat un tríptic per fer difusió de la ruta.
 
La segona ruta senyalitzada, impulsada per l’Ajuntament d’Isona i Conca Dellà amb el suport de la Generalitat, és un itinerari urbà. I és que Isona va ser destruïda pels bombardejos i en acabar la Guerra Civil va ser adoptada per Franco i reconstruïda per la Dirección General de Regiones Devastadas. El circuit urbà discorre per diferents llocs emblemàtics de la població on es van fer treballs de reconstrucció i permet descobrir com eren abans i després dels efectes dels bombardejos. També s’ha elaborat un tríptic que facilita i complementa la visita.

11:30|.Ajuntament d'Isona i Conca Dellà (pl. Bisbe Badia, s/n)|Isona i Conca Dellà (El Pallars Jussà)

El secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, participarà en la posada en marxa de dues noves rutes de memòria a Isona i la Conca Dellà (el Pallars Jussà)