El MUME presenta una exposició de l'artista Josep Franch-Clapers sobre els camps de refugiats francesos

query_builder   3 juliol 2009 00:00

event_note Nota de premsa

El MUME presenta una exposició de l'artista Josep Franch-Clapers sobre els camps de refugiats francesos

Dissabte, 4 de juliol (12 h), a La Jonquera
El Museu Memorial de l’Exili (MUME) de La Jonquera inaugura dissabte (12 h) l’exposició “Els diaris de Josep Franch-Clapers”, una mostra que inclou 67 obres d’aquest pintor vallesà que retraten el dia a dia del seu pas pels camps de concentració habilitats per l’Estat francès fa 70 anys. Participaran en la inauguració el director del MUME, Jordi Font;  el director del Memorial Democràtic de la Generalitat, Miquel Caminal; el president del Consorci del MUME i alcalde de La Jonquera, Jordi Cabezas; el director de l’Arxiu Nacional de Catalunya, Josep Sans Travé i el comissari de l’exposició, Pere Parramon. Coincidint amb la inaguració de la mostra, també es presentarà el llibre-catàleg que ha editat el MUME sobre totes les obres exposades, que procedeixen del fons de l’Arxiu Nacional de Catalunya.
 
Les peces exposades, totes de caràcter testimonial, van veure la llum en el context dels camps d'internament a França i de la posterior ocupació alemanya durant la Segona Guerra Mundial. Amb el títol "Els diaris de Josep Franch-Clapers" s'evidencia l'interès per vincular l'expressió pictòrica de l’artista amb el gènere del diari personal.
 
L’obra del pintor Josep Franch-Clapers (Castellterçol 1915-Baux de Provence 2005) va estar marcada per tot el dolor que va comportar el gran èxode de 1939. El pas de Franch-Clapers pels camps de Sant Cebrià i Gurs, la seva estada en companyia de treballadors estrangers a Saint-Rémy i la seva posterior semiclandestinitat durant els darrers anys de domini nazi formen un conjunt d’experiències que prenen forma de la mà del pintor.
 
L’exposició romandrà oberta al públic del 4 de juliol fins el 27 de setembre de 2009.
 
 

12:00|.Museu Memorial de l'Exili (c. Major, 43-47)|Jonquera (L' Alt Empordà)

El director del Memorial Democràtic de la Generalitat, Miquel Caminal; el director del Museu Memorial de l’Exili (MUME), Jordi Font, i el president del Consorci del MUME i alcalde de La Jonquera, Jordi Cabezas, presentaran una exposició de l’artista Josep Franch-Clapers sobre els camps de refugiats francesos.