El Memorial Democràtic organitza un homenatge al mestre català Antoni Benaiges, afussellat a Burgos durant la Guerra Civil

Es presentaran tres projectes que recuperen la memòria d'aquest mestre compromès amb els corrents de renovació pedagògica

query_builder   20 març 2013 14:14

event_note Nota de premsa

El Memorial Democràtic organitza un homenatge al mestre català Antoni Benaiges, afussellat a Burgos durant la Guerra Civil

Es presentaran tres projectes que recuperen la memòria d'aquest mestre compromès amb els corrents de renovació pedagògica

El director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Jordi Palou-Loverdos, presentarà i conduirà l’acte d’homenatge al mestre català Antoni Benaiges, afussellat a Burgos el 1936. Durant l’acte, que tindrà lloc demà, dijous, 21 de març, a l’Escola Mossèn Jacint Verdaguer de Barcelona, es presentaran els tres projectes realitzats per recuperar la memòria de Benaiges.
 
El Memorial Democràtic ha organitzat l’acte d’homenatge a Antoni Benaiges, que va ser afussellat i enterrat en una fossa comuna a La Pedraja (Burgos). Benaiges va ser un dels mestres compromesos durant la República amb els corrents de renovació pedagògica. En el seu cas, s’inspirà en el mètode Freinet, per tal de desvetllar la capacitat creativa dels infants.
 
Amb motiu de l’homenatge, es presentarà un projecte triple relacionat amb la figura del mestre. L’editorial Blume, Ventall edicions i l’Associació Mirmanda han coeditat Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar. Aquesta obra és fruit d’una investigació en profunditat i hi han col·laborat el periodista i escriptor Francesc Escribano, amb el relat de la biografia del mestre; el fotògraf Sergi Bernal, que s’ha encarregat de la documentació gràfica i la recollida de testimonis; l’antropòleg Francisco Ferrándiz, que explica la seva experiència a peu de fossa, i la doctora en Història Contemporània Queralt Solé, amb la contextualització del moment històric i la direcció de l’obra.
 
També es donarà a conèixer el projecte de documental El Retratista, dirigit pel realitzador Alberto Bougleux, i l’exposició fotogràfica Desenterrant el silenci, de Sergi Bernal. La mostra, produïda pel Memorial Democràtic, es pot visitar, fins al 25 de març, al Castell de Montjuïc de Barcelona.
 
L’acte comptarà amb la participació de Jordi Sabaté, cap del Servei d’Innovació i Formació de l’Educació Secundària; Jaume Aragonés Benaiges, familiar del mestre Antoni Benaiges; Núria Lacasa, directora de l’escola Mossèn Jacint Verdaguer i representant de la Xarxa d’Escoles Històriques de Barcelona, així com Queralt Solé, Francesc Escribano, Sergi Bernal i Alberto Bougleux.

19:00|El Memorial Democràtic organitza un homenatge al mestre català Antoni Benaiges.Escola Mossèn Jacint Verdaguer (c. Lleida, 32)|Barcelona (Barcelonès)

El director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Jordi Palou-Loverdos, presentarà l’acte d’homenatge al mestre català Antoni Benaiges, afusellat a Burgos el 1936.