Tres veïns d'Àger i una veïna de Tremp reben la Medalla Centenària de Benestar Social i Família

El director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Joan Ramon Saura, els lliurarà la medalla

query_builder   17 maig 2013 09:51

event_note Nota de premsa

Tres veïns d'Àger i una veïna de Tremp reben la Medalla Centenària de Benestar Social i Família

El director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Joan Ramon Saura, els lliurarà la medalla

El director dels Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Lleida, Joan Ramon Saura, lliurarà aquest dissabte la Medalla Centenària del Departament a la senyora Josefa Porta i als senyors Josep Novau i Antonio Ibern, veïns d’Àger. Al migdia, el director farà entrega de la Medalla Centenària a la senyora Josefa Gelonch, de Tremp.
 
El lliurament d’Àger tindrà lloc a un quart de dotze, a la residència per a gent gran del carrer de la Font. També hi assistiran amics i familiars de les persones homenatjades, la direcció i el personal del centre, així com representants de l’Ajuntament i del Consell Comarcal de la Noguera.
 
Tot seguit, a la una, el director dels Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Lleida farà entrega de la Medalla Centenària a Josefa Gelonch, a la Fundació Fiella de Tremp. A més dels familiars de l’homenatjada, també assistiran a l’acte la direcció i el personal de la residència; l’alcalde de Tremp, Víctor Orrit, i representants del Consell Comarcal del Pallars Jussà.
 
Breu ressenya de les persones homenatjades:
 
Josefa Porta i Adrian va néixer el 25 d’abril de 1913 a Àger. Als 18 anys va deixar el poble per anar a servir a  Barcelona, però va tornar a la seva vila natal per casar-se. Ella i el seu marit tingueren 4 fills, dels quals naixerien 11 néts i, fins ara, 8 besnéts. Va treballar de mestressa de casa.
 
Josep Novau i Rufat va néixer el 4 de maig de 1913 a la Règola (municipi d’Àger). Un cop casat es va traslladar a l’Ametlla, també a la Vall d’Àger, on encara resideixen la seva esposa i el seu únic fill. Allà va fer de pagès i de pastor d’un ramat d’ovelles.
 
Antonio Ibern i Eroles va néixer el 7 de juny de 1913 a Àger, on ha fet de pagès. Explica que mai podrà esborrar de la memòria els quatre anys i mig que va passar pres al camp de concentració de Mauthausen. Actualment viu a la residència d’Àger amb la seva dona, amb qui ha tingut 2 fills que els han donat 3 néts.
 
Josefa Gelonch i Gelonch va néixer a Conques, el 2 de maig de 1913. Es casa ben jove amb un sabater d’ofici. Ella l’ajudava quan calia, a més d’encarregar-se de l’hort i els animals de granja. Des de l’any 97 viu a la residència de la Fundació Fiella on la visiten els seus nebots.
 
La Medalla Centenària és una iniciativa del Departament de Benestar Social i Família. Es tracta d'una medalla d'argent gravada amb el nom i l’any de naixement commemorativa del centenari. A aquest reconeixement institucional poden accedir-hi totes les persones residents a Catalunya que compleixin els requisits i realitzin la sol·licitud corresponent.