Fòrum Catalunya Mediterrània

Catalunya lidera una trobada internacional per marcar l'estratègia mediterrània a Europa

query_builder   6 febrer 2019 16:53

event_note Nota de premsa

Catalunya lidera una trobada internacional per marcar l'estratègia mediterrània a Europa

El Fòrum Catalunya Mediterrània arrenca amb una doble jornada els dies 4 i 5 de febrer al Palau de Pedralbes, que reuneix més de 200 actors i signa una aliança estratègica del sud d’Europa per la Mediterrània
Departament d'Acció Exterior
El tret de sortida al Fòrum l’ha donat l’acte de traspàs de la presidència catalana de l’Euroregió Pirineus Mediterrània al Govern de les Illes Balears, que ha presidit el conseller Alfred Bosch, acompanyat de la consellera balear de la Presidència, Pilar Costa, que ha recollit el relleu, i el vicepresident d’Occitània, Guillaume Cros.
 
El seminari internacional El futur de la regió mediterrània post 2020: integrant estratègies pel desenvolupament sostenible i la cohesió ha estat el primer acte del programa, organitzat pel Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència i per la Comissió Intermediterrània de la Conferència Perifèrica de les Regions Marítimes (CIM-CPRM).
 
En aquest marc, l’Euroregió Pirineus-Mediterrània, la CIM-CPRM, l’Arc Llatí, MedCités i l’Euroregió Adriaticojònica han signat la declaració Mediterranean Cooperation Alliance per una millor cooperació mediterrània a llarg termini. Com a president de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània, el Govern català ha impulsat la declaració, signada a Barcelona, i que neix amb la voluntat de consolidar l’aposta per a un desenvolupament sostenible i integrat de la Mediterrània amb estratègies macroregionals i de cooperació.
 
La Generalitat de Catalunya reafirma el seu compromís plenament europeista i mediterrani, prioritzant les relacions amb els seus veïns del sud i la regió mediterrània per impulsar sinergies, coneixement mutu i legitimar el compromís amb les societats d’ambdues ribes de la Mediterrània. Catalunya i Grècia Occidental lideraran aquesta tasca per garantir el pont necessari entre la Mediterrània occidental i l’oriental. “El projecte europeu només té futur si inclou totes les ribes de la Mediterrània”, ha assegurat el conseller Bosch.
 
El Fòrum Catalunya Mediterrània ha suposat també l’inici dels treballs cap a una estratègia mediterrània del Govern de Catalunya, tal com ha explicat la secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Natàlia Mas, en la inauguració de la segona jornada, el dia 5 de febrer. La directora general de Relacions Exteriors, Mireia Borrell, ha subratllat la importància del Pla Europa pel Govern, i ha destacat l’èxit de participació del Fòrum, amb més de 200 inscrits.
 
A la segona jornada ha tingut lloc el MedCat Partners Forum, organitzat pel Departaments d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència i pel de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda. Per mitjà d’unes sessions interactives en un programa pilot, s’ha posat en comú la participació i cooperació per part de la comunitat catalana en projectes europeus de l’àmbit mediterrani. A més, s’han organitzat dues sessions plenàries amb experts i representants de diferents organitzacions regionals i locals i dels programes de cooperació territorial europea, que han pogut debatre i explicar les perspectives de futur respecte els fons europeus més enllà del 2020.
 
El secretari general del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, Albert Castellanos, ha posat èmfasi en el paper clau de la comunitat catalana així com el de les xarxes en la cooperació i el camí cap a la commemoració de la Barcelona +25, la celebració dels 25 anys del Procés de Barcelona l’any 2020.
 
Durant les dues jornades s’han produït més d’una dotzena de reunions bilaterals entre representants del Departament i de les regions participants en què s’han assolit acords de col·laboració. El Fòrum, però, té lloc durant tot el mes de febrer, quan es reuneixen les principals xarxes mediterrànies i s’impulsa un espai de visibilitat, intercanvi i networking sobre els projectes europeus a la Mediterrània. El programa es completa amb sessions de debat i conferències organitzades pel CIDOB, l’IEMed i el Centre d’Estudis de Temes Contemporanis de la Generalitat de Catalunya sobre els reptes globals i les polítiques europees entre actors i think tanks rellevants de la regió.

2  

Imatges

Fòrum Catalunya Mediterrània

Fòrum Catalunya Mediterrània 23574

Fòrum Catalunya Mediterrània

Fòrum Catalunya Mediterrània 91