El conseller Alfred Bosch, el director general, Isidre Sala, i el responsable de la unitat eMBeD del Banc Mundial, Renos Vakis

La Generalitat de Catalunya presenta el nou acord de col·laboració amb el Banc Mundial

El conseller Bosch ha presidit l'acte de presentació del nou conveni de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i la unitat eMBeD del Banc Mundial

query_builder   11 febrer 2019 20:31

event_note Nota de premsa

La Generalitat de Catalunya presenta el nou acord de col·laboració amb el Banc Mundial

El conseller Bosch ha presidit l'acte de presentació del nou conveni de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i la unitat eMBeD del Banc Mundial

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, ha presentat el nou acord de col·laboració entre el Govern de la Generalitat i el Banc Mundial a l’acte ‘Solucions creatives a problemes difícils’, celebrat al Palau Centelles.
El conseller Alfred Bosch, el director general, Isidre Sala, i el responsable de la unitat eMBeD del Banc Mundial, Renos Vakis
El conseller Alfred Bosch, el director general d'Afers Multilaterals i Europeus, Isidre Sala, i el responsable de la unitat eMBeD del Banc Mundial, Renos Vakis
El conveni preveu una contribució financera de 200.000 € de la Generalitat que permetrà cofinançar tres projectes de cooperació al desenvolupament a l’Àfrica i al Pròxim Orient de la unitat Mind, Behaviour and Development (eMBeD) del Banc Mundial: reducció de l’atur juvenil a Etiòpia, sensibilització sobre l’acollida de refugiats al Líban, i reducció de l’atur juvenil a Sud-àfrica. Alhora, el Govern català rebrà l’assessorament d’eMBeD en matèria de psicologia conductual per al disseny de polítiques públiques.
 
El responsable de la unitat eMBed del Banc Mundial, el Dr. Renos Vakis, ha estat l’encarregat de presentar l’acte. Vakis és economista, líder en la pràctica global de la pobresa i l’equitat. A continuació, el director general d’Afers Multilaterals i Europeus, Isidre Sala, ha moderat una taula rodona amb tres experts en psicologia conductual: el Dr. Rafel Penadés, psicòleg clínic a l’Hospital Clínic de Barcelona; la Dra. Graciela Susanne, psicòloga i professora de Criminologia i Victimologia a la UB i la UOC; i el Dr. Juli Ponce, Doctor en Dret, Catedràtic de Dret Administratiu a la UB. El debat ha servit per fer conèixer com s’empren aquestes tècniques a Catalunya i per crear sinergies entre la unitat eMBeD i actors públics i privats catalans interessats en aquest àmbit.      
 
D’altra banda, el Departament d’Acció Exterior ha convidat el Banc Mundial a organitzar un primer taller eMBeD per a alts càrrecs i càrrecs intermedis de la Generalitat avui al Palau de la Generalitat. L’objectiu d’aquesta iniciativa pionera és el d’apropar les tècniques de la psicologia conductual als decisors públics de la Generalitat per tal que incorporin aquestes lliçons en el seu rol i millorin així l’impacte de les polítiques públiques.
 
És per això que el conveni també preveu reunions bilaterals entre els departaments de la Generalitat i la unitat eMBeD per rebre assessorament i propostes de resolució als reptes plantejats.
 
Des de 2017 la Generalitat de Catalunya col·labora amb la unitat Mind, Behaviour and Development (eMBeD) del Banc Mundial, que integra la ciència del comportament en el disseny de polítiques relacionades amb la inclusió financera, la infància, la protecció social, la salut i l’educació.
 
Els responsables de polítiques dediquen cada cop més atenció a les ciències del comportament per afrontar alguns reptes intractables en l’aplicació de polítiques, incloent l’augment de l’aprenentatge de l’estudiant, l’augment de les taxes d’estalvi, la promoció de la conservació d’energia i dels recursos, l’augment de la productivitat o la millora de les pràctiques de sanejament.
 
Una política informada de manera conductual pot proporcionar solucions creatives a reptes difícils, sovint a baix cost. Es tracta de detalls en burocràcies, tecnologies i serveis que sovint s’obliden en el disseny de polítiques estàndard, però que influeixen dramàticament en l’eficàcia dels programes i projectes de desenvolupament, especialment en contextos de baixos ingressos. A més, pot ser útil per als propis responsables polítics per tal d’evitar algunes de les trampes de decisió i biaixos que afecten tots els individus.

1  

Imatges

Acord col·laboració Generalitat i Banc Mundial

Acord col·laboració Generalitat i Banc Mundial 183