Conseller Solé en l'entrega del segell Infoparticipa

Un total de 122 administracions catalanes han estat guardonades

Solé: "L'aposta per la transparència és un acte de valentia i compromís"

El conseller s'ha dirigit al món local i acadèmic en l'entrega de premis del segell Infoparticipa que atorga la UAB

query_builder   21 setembre 2020 20:09

event_note Nota de premsa

Un total de 122 administracions catalanes han estat guardonades

Solé: "L'aposta per la transparència és un acte de valentia i compromís"

El conseller s'ha dirigit al món local i acadèmic en l'entrega de premis del segell Infoparticipa que atorga la UAB

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparencia, Bernat Solé, ha fet entrega, aquesta tarda, del segell Infoparticipa, el guardó amb el qual la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) premia les administracions públiques que han demostrat un nivell de transparència més alt el darrer any.

Conseller Solé en l'entrega del segell Infoparticipa
Conseller Solé en l'entrega del segell Infoparticipa

Solé ha agraït a la Universitat Autònoma de Barcelona "l'aposta pel coneixement i la investigació en posar l'expertesa al servei de les institucions locals i municipalistes del nostre país". "Si avui parlem de transparència i de bons governs, és perquè hi ha hagut institucions pioneres que han permès que això sigui una realitat", ha recalcat Solé, que ha afegit que "la vostra expertesa ha sigut posada a disposició de les institucions públiques". 

Pel conseller, "les institucions hem d'esdevenir eines útils per als ciutadans, que han de poder veure en les administracions uns agents que resolen problemes". En aquest sentit, Solé ha assenyalat que "la vostra aposta per la transparència és un acte de valentia i compromís" i ha recordat que governar bé "implica garantir la qualitat democràtica", "fer un retiment de comptes" i "que les institucions siguin responsables d'aquests elements de transparència". 

El conseller ha remarcat que des del Departament es treballa “per promoure la transparència a les administracions públiques catalanes”, alhora que es recullen bones pràctiques d'altres països per afrontar la COVID-19. "La transparència és un element a exportar. Volem que Catalunya sigui reconeguda com un exemple de bon govern", ha assegurat.

Un total de 122 les administracions catalanes han assolit el Segell Infoparticipa. Tot i això, la necessitat de respectar les mesures sanitàries han obligat a reduir la presencia física i només aquelles administracions públiques que han adquirit el 100% en transparència han pogut assistir a l’entrega dels guardons. Entre elles, hi figuren 36 ajuntaments (els cinc guardonats amb el premi extraordinari), tres diputacions i sis consells comarcals.

Els ajuntaments que han obtingut el segell, però no han assolit la xifra del 100% de compliment, rebran igualment el certificat corresponent al seu nivell de transparència per via electrònica i via postal.

El Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) analitza anualment el nivell de transparència de les administracions públiques i premia, amb el guardó Infoparticipa, les entitats locals (ajuntaments, consells comarcals, diputacions) que han acreditat una puntuació suficient en el qüestionari d’indicadors de qualitat que fixa el mateix “Laboratori”.

En l’acte d’entrega de premis també hi han assistit el secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz, i la directora general de Transparència i Dades Obertes, Núria Espuny. A banda de la intervenció del conseller, també hi han intervengut: la rectora de la UAB, Margarita Arboix; el catedràtic i director del Grup d’Investigació ComSET (Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència), Armand Balsebre; l’alcalde de Castellar del Vallès i president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez; i el ponent convidat per fer la conferència en motiu de l’entrega de premis, Joaquín Meseguer, director general de Transparencia y Buen Gobierno de la Junta de Castilla y León, que ha parlat de “Governs més oberts per enfortir la democràcia”.