El conseller Bernat Solé, el secretari general, Aleix Villatoro, i la secretària d'Acció Exterior i de la UE, Elisabet Nebreda, durant la reunió amb els delegats i delegades del Govern.

Solé demana als delegats del Govern a l'exterior que denunciïn internacionalment la inhabilitació del president Torra

El conseller els emplaça a explicar al món la situació de Catalunya després de la decisió del Tribunal Suprem, que veu com una "nova vulneració de drets humans per part de l'Estat"

query_builder   30 setembre 2020 14:35

event_note Nota de premsa

Solé demana als delegats del Govern a l'exterior que denunciïn internacionalment la inhabilitació del president Torra

El conseller els emplaça a explicar al món la situació de Catalunya després de la decisió del Tribunal Suprem, que veu com una "nova vulneració de drets humans per part de l'Estat"

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha emplaçat els delegats i delegades del Govern a l’exterior a denunciar internacionalment la inhabilitació del president Quim Torra als seus respectius països d’influència.
Solé, Villatoro i Nebreda, durant la reunió amb els delegats i delegades del Govern a l'exterior.

En una reunió telemàtica amb els representats de les quinze delegacions, Solé els ha traslladat “l’obligació de denunciar la inhabilitació a tot arreu” perquè, com a Govern, “hem d’explicar la realitat que vivim al país”. “Explicarem al món que, a l’Europa del segle XXI, l’Estat espanyol ha decidit inhabilitar un president escollit democràticament per la seva defensa de la llibertat d’expressió”, ha afirmat Solé. En aquest sentit, el conseller ha explicat que la sensibilitat cap a la situació que viu Catalunya existeix “en totes aquelles societats democràtiques on se’ls explica que un president ha estat inhabilitat pel simple fet de posar una pancarta per expressar una opinió política”.

La trobada amb els delegats i delegades s’ha celebrat després de la decisió del Tribunal Suprem, que dilluns confirmava la inhabilitació de Torra per no haver despenjat la pancarta dels llaços grocs del Palau de la Generalitat. Poc després que la decisió es fes pública, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya executava la sentència en ferm. Per al conseller Solé, la inhabilitació del 131è president de la Generalitat és “una nova vulneració de drets humans per part de l’Estat” que “no pot donar-se en una societat democràtica”. Per això, insisteix que cal seguir comunicant que “un conflicte polític ha de ser resolt per vies polítiques i mai hauria d’haver estat judicialitzat”.

Solé també ha posat de relleu el rol de la justícia europea, de qui s’ha mostrat convençut que “ens acabarà donant la raó” perquè ja hi ha posicionaments que així ho han demostrat. Entre d’altres, el conseller ha recordat que, pel que fa a la gestió d’euroordres, “el criteri a escala europea no és el mateix criteri que aplica la justícia espanyola”.

A la reunió hi han assistit Aleix Villatoro, secretari general; Elisabet Nebreda, secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea; Meritxell Serret, delegada del Govern davant la Unió Europea; Sergi Marcén, delegat del Govern al Regne Unit i Irlanda; Marie Kapretz, delegada del Govern a Alemanya; Isidre Sala, delegat del Govern als Estats Units d'Amèrica; Luca Bellizzi, delegat del Govern a Itàlia; Gabriel Boichat, delegat del Govern a Suïssa; Daniel Camós, delegat del Govern a França; Eric Hauck, delegat del Govern als Balcans; Ewa Adela Cylwik, delegada del Govern als Països Bàltics; Krystyna Schreiber, delegada del Govern a Europa Central; Francesca Guardiola, delegada del Govern als Països Nòrdics; Rui Reis, delegat del Govern a Portugal; David Poudevida, delegat del Govern a l'Argentina; Lleïr Daban, delegat del Govern a Mèxic; i Ahmed Benallal, delegat del Govern a Tunísia.