El conseller Solé ha destacat que “el moment actual posa de manifest el vessant transformador de les dades obertes. Perquè, amb les polítiques de govern obert en general, i de les dades obertes en particular, apoderem la ciutadania i augmentem la transparència de l’administració”. En aquest sentit, ha remarcat que l’obertura de dades “és una eina molt potent per conèixer la realitat i prendre millors decisions” alhora que contribueixen a la reactivació econòmica.
Solé ha recordat l’experiència i el reconeixement internacional de què gaudeix el model català de dades obertes, per una banda amb la seva participació activa en l’Open Data Charter i, per l’altra, amb la incorporació recent a l’Open Government Partnership, dues organitzacions referents internacionalment de les dades obertes i la cogovernança.
Precisament, en línia amb la voluntat del Govern de comptar amb l’experiència i opinió de la ciutadania alhora de definir les polítiques públiques, Solé ha reconegut que “deu anys de dades obertes han permès cuinar un model a foc lent per aconseguir un canvi radical”. Un canvi que, segons el conseller, requereix “una transformació interna de l'administració i una implicació ciutadana”.
La jornada “10 anys de dades obertes: la clau del coneixement ciutadà” ha comptat amb la participació de diversos protagonistes de les dades obertes a Catalunya i al món, i commemora una dècada d’obertura de dades a l’administració catalana, de les primeres en fer-ho a l’Estat- després del País Basc. L’acte posa en relleu la importància de les polítiques de govern obert i l’estratègia de l’obertura de dades del Govern que persegueix dos objectius clau: facilitar el retiment de comptes de les polítiques públiques i generar valor econòmic i social.