Consellera Verge i conseller Elena

El Govern condemna el feminicidi que ha tingut lloc a Porqueres

query_builder   3 juny 2021 13:33

event_note Nota de premsa

El Govern condemna el feminicidi que ha tingut lloc a Porqueres

La consellera Tània Verge i el conseller J.I. Elena avui al Parlament
La consellera Tània Verge i el conseller J.I. Elena avui al Parlament

Una dona va ser assassinada ahir a Banyoles per la seva parella. Volem transmetre el nostre condol a la família i al seu entorn i mostrar la nostra voluntat d’acompanyament en un moment tan difícil. Aquesta és la sisena víctima de feminicidi a Catalunya en el que portem d’any. No es tracta de fets aïllats: des del 2012 n’hi ha hagut 92 i 4 feminicidis vinculats. Això mostra que són fruit d’una estructura social de control contra les dones i la culminació de tot un seguit de violències masclistes.    

Com a Govern rebutgem aquest nou atac a la vida, a la llibertat i drets de les dones, i actuarem amb tota la diligència que calgui per fer front aquests casos de feminicidis, per construir un país on les violències masclistes no restin  impunes.

S’han activat els recursos necessaris amb la diligència que en cas que sigui necessari es posarà a disposició de la família els serveis de la xarxa especialitzada de violència masclista.      

Aquest matí la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena García, han mantingut una trobada on han avaluat la situació amb la intenció de treballar en la coordinació dels dos departaments.

La Conselleria d’Igualtat i Feminismes i l’Institut Català de les Dones (ICD) fem una crida a tota la ciutadania, agents socials, agents polítics, entitats i institucions per coresponsabilitzar-nos i acabar amb la impunitat d’aquestes agressions i assassinats. La violència masclista ens afecta a totes i entre totes l’hem d’afrontar: “necessitem estar atentes, treballar coordinades per eradicar qualsevol expressió de violència masclista, des de les violències quotidianes als feminicidis” ha afirmat la consellera d’Igualtat i Feminismes. Les violències contra les dones “s’han normalitzat durant massa temps i cal que actuem de forma decidida per acabar amb la impunitat d’aquestes agressions i feminicidis” ha afegit la presidenta de l’ICD, Meritxell Benedí Altés.

De la mateixa manera, cal que tota la societat entengui que cal respectar la intimitat i l’honor de totes les dones  i filles i fills víctimes de violències masclistes. Des dels serveis d’atenció públics es treballa des del respecte per evitar que les dones o el seu entorn sigui revictimitzat, i vetllant per garantir la seva integritat física i emocional. 

Les xifres de feminicidis mostren clarament que vivim en una societat desigual i masclista, on les dones no som subjectes de plens drets. Per la consellera Tània Verge cal prendre decisions i actuacions coordinades amb el Departaments de Justícia, d’Interior i Drets socials  per eradicar els feminicidis i tota expressió de violència masclista que coarta la llibertat de les dones. “Sense persones lliures no podrem tenir mai un país lliure. La premissa és ben clara: sense igualtat no hi ha llibertat. Amb masclisme no hi ha llibertat personal ni col·lectiva” ha assegurat la consellera.

Totes les dones que es troben en situació de violència masclista tenen a la seva disposició  el telèfon 900 900 120 que atén de manera gratuïta i permanent les 24 hores i els serveis de la xarxa especialitzada  on hi ha diversos recursos per a l’acompanyament a les dones en aquesta situació. Les Oficines d'informació de l'Institut Català de les Dones i els Serveis d’informació i atenció a les dones (SIAD), de titularitat municipal o comarcal ofereixen atenció, assistència, protecció, recuperació i reparació de les dones que han patit o pateixen violència masclista i les seves filles i fills. I, si s'escau es deriven les dones cap a entitats i organismes per continuar un acompanyament en el temps.

També recordar que  les dones víctimes de violència masclista poden adreçar-se als Servei d'Intervenció Especialitzada (SIE), que ofereixen atenció integral i recursos en el procés de recuperació i reparació de les dones i de els seves filles i fills. Aquest servei proporciona atenció social i terapèutica especialitzada i continuada en relació al procés de violència viscut. Per qualsevol situació d’emergència també es pot trucar al 112, gratuït i no deixa rastre.      

1  

Imatges

El conseller Elena i la consellera Verge avui al Parlament

El conseller Elena i la consellera Verge avui al Parlament 72