Vilagrà

Vilagrà: "Serem una conselleria pont entre tots els departaments per poder impulsar grans canvis"

query_builder   28 juny 2021 14:11

event_note Nota de premsa

Vilagrà: "Serem una conselleria pont entre tots els departaments per poder impulsar grans canvis"

  • La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, es marca com a objectiu modernitzar l'administració pública, reduir-ne l'interinatge i reforçar la coordinació amb el món local
  • També anuncia que es doblarà el pressupost d'Esports al llarg dels pròxims quatre anys
Consellera Vilagrà

"Presidència ha de ser una conselleria pont entre tots els departaments. Aquesta legislatura ha de ser la de la recuperació econòmica i social després de la pandèmia. I com ho farem? Fent polítiques conjuntes i millorant la coordinació". Aquest és un dels principals objectius que s'ha marcat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, segons ha explicat aquest matí en la compareixença que ha fet al Parlament per explicar les línies mestres del mandat.

"La meva actitud és constructiva perquè els que tenim uns objectius concrets ens hem d'entendre", ha afegit Vilagrà, que ha subratllat que aquests ponts també s'han de teixir amb tota la societat. I els ponts, aquesta manera de treballar coordinament, ja han donat els primers fruits amb la creació, sota la coordinació de Presidència, del Grup de Treball per a la garantia del dret a l'habitatge. I aviat s'impulsarà l'estratègia de país en salut mental, un dels grans problemes que ara pateix el país arran de la COVID-19.

En aquest sentit, Vilagrà ha recordat que el repte és "aconseguir polítiques públiques transversals que ens permetin generar impactes positius en els grans reptes socials, econòmics, ambientals i feministes que té el país". I que per teixir grans consensos s'ha de comptar amb totes les persones que treballen a l'administració pública. "Això és com una catedral. No és el mateix anar a treballar pensant que només poses pedres, a fer-ho sabent que amb cada pedra contribueixes a fer una gran catedral", ha reblat.

En un sentit més personal, la consellera ha ressaltat que vol exercir "un lideratge més relacional i proper, amb una visió femenina i feminista. Entenc la política com a motor de canvi social i la política com a creació de valor públic".

Polítiques sectorials

Al marge de la coordinació entre tots els departaments, Presidència té sota el seu paraigua diferents àmbits sectorials: esports; administració pública; mitjans de comunicació i relacions amb el món local, entre d'altres.

Pel que fa a l'àmbit d'esports i activitat física, el repte és fer de l'esport un "projecte de país, al qual tingui accés tota la ciutadania". Vilagrà ha apuntat que aquest sector ha estat un dels més castigats per la pandèmia i ha anunciat que hi haurà un increment pressupostari fins a arribar a doblar-lo al llarg dels pròxims quatre anys: "La crisi de la Covid ha demostrat que l'esport i la pràctica esportiva és un bé essencial". A més, ha recordat, com ja ha explicat en altres ocasions, que aquesta ha de ser la "legislatura" de l'esport femení. I pel que fa a un altre dels projectes pendents, els Jocs Olímpics d'hivern, s'ha refermat en el compromís de fer una consulta per prendre la "millor decisió col·lectiva".

En relació amb l'administració local, la consellera ha subratllat que estem davant d'un "govern municipalista" i que un dels eixos de la legislatura serà "establir sinèrgies amb ajuntaments i entitats locals, escoltant la seva veu per codecidir des del consens". Alguns dels projectes que actualment té sobre la taula són la reactivació del Consell de governs locals, l'activació d'un Consell de municipis petits o vetllar per la participació del món local en els Fons Next Generation, entre d'altres. Vilagrà també ha fet esment de l'Aran i ha apuntat que s'iniciarà una nova etapa de més cooperació entre el govern i el Conselh Generau.

Pel que a la secretària d'administració i Funció Pública, que aquesta legislatura s'adscriu a Presidència, el gran repte és fer "una administració eficient al servei de les persones i amb les millors professionals". La intenció és "abordar una reforma integral de l'ocupació pública catalana per modernitzar-la i professionalitzar-la" i també per "posar al centre les persones treballadores del sector públic". És per aquest motiu, que es vol "renovar en profunditat el sistema de reclutament i selecció" potenciant molt més les competències i les aptituds personals davant de les "clàssiques proves memorístiques de coneixement".

Un altre aspecte clau, segons Vilagrà, és resoldre la "problemàtica de la temporalitat" a l'administració i un dels objectes serà revertir l'elevat percentatge actual (d'un 30%) fins a arribar a l'objectiu d'un 8% anual. "Ho farem amb molt de diàleg amb tots els afectats i també amb el Parlament, amb la proposició de llei d'estabilització de les treballadores i els treballadors del sector públic", ha emfatitzat. En aquest marc, una de les palanques de canvis de l'administració serà l'impuls d'una nova Escola d'Administració Pública d'excel·lència.

I en referència als mitjans de comunicació, Vilagrà ha fet una crida per renovar els organismes amb els càrrecs actualment caducats (com la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals) i treballar plegats perquè els mitjans públics (i també privats) catalans s'adaptin als nous canvis que s'estan produint.
Finalment, en aquests àmbits sectorials, un altre dels projectes de Presidència és impulsar el pla pilot per a la implementació d'una Renda Bàsica Universal a Catalunya.

Amnistia i autodeterminació

 

La consellera de la Presidència també ha aprofitat la compareixença per ressaltar els grans pilars polítics que sustenten el govern actual: “Tenim un mandat emanat de les urnes clarament independentista i el volem complir. Referèndum, amnistia, autodeterminació”. Vilagrà ha deixat clar que faran “política per a tothom” i “garantirem que no deixarem ningú enrere i promourem la cohesió social i l’equipatge”.

 

Vilagrà també ha recordat que avui és el dia de l’alliberament o l’orgull LGTBI+ i ha agraït la tasca de totes les persones i les entitats que des de fa anys lluiten incansablement per fer avançar els drets de les persones LGTBI al nostre país.

2  

Imatges

La consellera Vilagrà durant la compareixença al Parlament

La consellera Vilagrà durant la compareixença al Parlament 257

Compareixença de la consellera Vilagrà

Compareixença de la consellera Vilagrà 294